Poljska

Ništa od komisije za istraživanje ruskog utjecaja prije izbora

Komisija je mogla staviti na stup srama političare koji su prebliski s Rusijom ili ih izgnati iz političkog života.
Vijesti / Svijet | 19. 08. 2023. u 23:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malo je izgledno da će poljska vlada progurati kontroverzni zakon o istraživanju ruskog utjecaja prije parlamentarnih izbora u listopadu, rekao je danas viši politički dužnosnik. Ryszard Terlecki, čelnik kluba vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) u poljskom parlamentu, rekao je televizijskom kanalu TVN24 da njegova stranka neće djelovati po tom pitanju do "sljedeće zakonodavne sjednice".

Vrijeme istječe za "Lex Tusk"

Ranije su niži politički dužnosnici iz vladinih redova već priznali da vrijeme za donošenje zakona pred izbore istječe. Nacrtom zakona predlaže se osnivanje komisije koja bi istraživala mogući ruski utjecaj. Oporba je taj nacrt kritizirala kao "Lex Tusk", zakon koji konkretno cilja opozicijskog čelnika Donalda Tuska, te je nedavno nekoliko puta mijenjan.

Komisija je mogla staviti na stup srama političare koji su prebliski s Rusijom ili ih izgnati iz političkog života. Prema tvrdnjama onih koji su se protivili komisiji, njezin cilj bile su sankcije protiv Tuska. PiS ga optužuje da je imao prebliske odnose s Rusijom tijekom svoga premijerskog mandata od 2007. do 2014. godine.

Tusk želi zbaciti PiS-ovu vladu

Nakon mandata u poljskoj vladi, Tusk je služio predsjednički mandat u Europskom vijeću do 2019. godine. Otad se vratio u unutrašnju poljsku politiku. Na parlamentarnim izborima 15. listopada plan mu je zbaciti PiS-ovu vladu.

Kopirati
Drag cursor here to close