Moskva

VIDEO | Navalni priveden u zračnoj luci Šeremetjevo

"Ne bojim se uhićenja, nisam napravio ništa protuzakonito. Ispričavam se svim ostalim putnicima u avionu zbog neugodnosti koje su doživjeli zbog meteža koji se stvorio oko mene", rekao je lider ruske oporbe nakon slijetanja.
Vijesti / Svijet | 17. 01. 2021. u 19:25 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska policija privela je lidera opozicije Alekseja Navalnog na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, nakon što se avionom vratio iz Njemačke gdje se liječio od trovanja nervnim agensom novičokom.

Privođenje je uslijedio nakon što se Navalni kratko obratio medijima.

"Ne bojim se uhićenja, nisam napravio ništa protuzakonito. Ispričavam se svim ostalim putnicima u avionu zbog neugodnosti koje su doživjeli zbog meteža koji se stvorio oko mene", rekao je lider ruske oporbe nakon slijetanja.

Nakon toga je Navalni zaustavljen na graničnoj kontroli, dok je njegova supruga Julija propuštena. Uslijedilo je privođenje Navalnog. Nekoliko policajaca odvelo ga je sa sobom.

CNN javlja kako je biti u pritvoru do saslušanja pred sudom, što znači da na slobodu sigurno neće izaći prije 29. siječnja, što je termin saslušanja.

Na drugom moskovskom aerodromu na koji je prvotno trebao sletjeti Navalni uhićeni njegovi suradnici

Jedan od najglasnijih kritičara Kremlja Aleksej Navalni u Berlinu se ukrcao u zrakoplov tvrtke Pobeda te poletio za Rusiju prvi put otkako su ga otrovali nervnim agensom novičokom, za što optužuje rusku vlast na čelu s Vladimirom Putinom.

"Uhitit će me? Mene? Pa ja sam nevina osoba. U Njemačkoj mi je bilo dobro, no povratak kući uvijek je bolji", rekao je novinarima pri ulasku u avion kojim će se vratiti u Rusiju.

Avion je trebao sletjeti nešto prije 18 sati u zračnu luku Vnukovo, no preusmjeren je na 55 kilometara udaljeni aerodrom Šeremetjevo.

Tamo je sletio u 20:19 po lokalnom vremenu (18:19 po hrvatskom), javio je AFP.

U Vnukovom se okupilo nekoliko stotina pristaša Alekseja Navalnog, kao i jake i brojne policijske snage, uključujući i interventnu policiju. Ondje je više suradnika Navalnog, navodno desetak.

"Ljubov Sobol, Ruslan Šavedinov, pravnik Aleksej Molokojedov, Navalnijev pomoćnik Ilija Pahomov, voditeljica kampanje Anastasia Kadetova te Konstantin Kotov su uhićeni", objavio je na Twitteru Ivan Ždanov, jedan od najbližih suradnika Alekseja Navalnog.

Videosnimka koju je objavio oporbeni medij MBKh Media pokazuje policiju kako privodi nekoliko osoba, a među njima je Ljubov Sobol, istaknuta čelnica ruske oporbe koja je bila privedena i prije nekoliko tjedana.

Otkako je najveći neprijatelj ruskoga predsjednika Vladimira Putina u srijedu najavio da se kani vratiti kući, ruska Savezna služba za zatvore (FSIN) upozorila ga je da će biti prisiljena privesti ga i uhititi zbog kršenja uvjetne zatvorske kazne na koju je osuđen 2014. godine.

FSIN kaže da Aleksej Navalni nije poštovao uvjetnu zatvorsku kaznu iz 2014. dok je boravio u Njemačkoj, koja ga je obvezivala da se zatvorskoj upravi redovito javlja, najmanje dvaput mjesečno.

Navalni optužnice protiv sebe smatra politički motiviranima.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close