Uprkos prijetnjama

Aleksej Navaljni se vraća u Rusiju

Navaljni je u srijedu najavio da će se vratiti, uprkos prijetnjama ruskih vlasti da će ga ponovno staviti iza rešetaka.
Vijesti / Svijet | 17. 01. 2021. u 16:28 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski oporbeni lider Aleksej Navaljni odletio je iz Berlina u Rusiju, a zrakoplov treba stići u nedjelju navečer na moskovski aerodrom Vnukovo, gdje su pojačane sigurnosne mjere, prenosi Anadolu Agency.

Navaljni je u srijedu najavio da će se vratiti, uprkos prijetnjama ruskih vlasti da će ga ponovno staviti iza rešetaka. Ispred terminala 5 aerodroma Berlin Brandenburg (BER) u Schoenefeldu, jugoistočno od Berlin pred let Navaljnija okupili su novinari i pristalice, a on je dok se ukrcavao na zrakoplov rekao da je vrlo srećan.

Navaljni se vraća u Moskvu nakon što je nekoliko mjeseci proveo u Nkemačkoj oporavljajući se od trovanja.

Kritičaru ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozlilo je 20. kolovoza na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Zrakoplov je hitno sletio u Omsk, a Navaljni je hitno prebačen u bolnicu, gdje je proveo dva dana prije nego što je poslan na liječenje u Berlin.

Navaljni je 22. kolovoza hitno prebačen u bolnicu Charite, u Berlinu. Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert 2. rujna je kazao kako je Navaljni otrovan kemijskim agensom iz grupe novičoka, a dvije neovisne laboratorije u Švedskoj i Francuskoj potvrdile su da je Navaljni otrovan. Rusija uporno negira tvrdnje o trovanju.

Foto: Anadolija / Okupljeni novinari ispred terminala 5 aerodroma Berlin Brandenburg 

Bolnica Charite je 7. rujna priopćila da se Navaljni oporavlja i da više nije u komi. Njegov tim je ranije tvrdio kako je materija iz grupe novičok pronađena i na flaši s vodom iz hotelske sobe u Tomsku, u kojoj je boravio. Navaljni je iz bolnice u Berlinu otpušten 23. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close