Potvrdio Kurti

Kosovo kupilo turske dronove Bayraktar

Dronovi Bayraktar duguju svoju globalnu prepoznatljivost činjenici da ih je koristila ukrajinska vojska protiv ruskih snaga.
Vijesti / Flash | 16. 07. 2023. u 17:42 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovo je kupilo seriju dronova Bayraktar turske proizvodnje, rekao je u nedjelju premijer Albin Kurti, u vrijeme kada se suočava s nemirima na sjeveru zemlje, prenosi Hina.

U objavi na Facebooku koja ga prikazuje ispred drona s ministrom obrane, Kurti je rekao da najnovija obrambena akvizicija čini zemlju sigurnijom. Nije rekao o kojem se broju dronova radi, niti za što će biti korišteni.

Dronovi Bayraktar duguju svoju globalnu prepoznatljivost činjenici da ih je koristila ukrajinska vojska protiv ruskih snaga.

"Kosovo je sada još sigurnije i uvijek ponosno", rekao je Kurti, dodajući da je njegova vlada u posljednje dvije godine povećala broj vojnika za 80 posto i proračun za obranu više od 100 posto.

Kosovo gradi vojsku koja bi trebala imati 5000 regularnih vojnika i 3000 pričuvnih.

NATO u toj zemlji od 1,8 milijuna stanovnika ima 4500 mirovnih snaga.

Proteklih mjeseci Kosovo se suočilo s najgorim etničkim nasiljem na sjeveru gdje živi oko 50.000 Srba, koje podržava Beograd.

Problemi su izbili u svibnju nakon što su kosovski gradonačelnici na sjeveru preuzeli dužnost nakon lokalnih izbora koje su bojkotirali Srbi koji zahtijevaju formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO).

Kosovo ima za cilj pridružiti se NATO-u, ali četiri članice tog saveza još uvijek ne priznaju njegovu neovisnost od Srbije iz 2008.

Nakon nasilja u svibnju, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stavio je vojsku u borbenu pripravnost i pomaknuo jedinice bliže granici s Kosovom.

Kopirati
Drag cursor here to close