Deeskalacija situacije

Manje policije na sjeveru Kosova, izbori nakon ljeta

"Vlada Kosova javno pokazuje spremnost da doprinese deeskalaciji situacije i nepoduzimanjem radnji koje bi mogle da dovedu do eskalacije situacije na sjeveru.''
Vijesti / Flash | 12. 07. 2023. u 09:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Kosova priopćila je da su nakon sastanka zamjenika premijera Kosova Besnika Bislimija i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, spremni da doprinesu deeskalaciji situacije na sjeveru, što uključuje trenutno smanjenje prisustva policije za 25 posto u i oko općinskih zgrada u četiri općine na sjeveru.

Cilj sastanka Bislimija s Lajčakom u Bratislavi bio je stvaranje preduvjeta za jačanje fokusa na punu i bezuvjetnu primjenu Osnovnog sporazuma od 27. veljače Ohridskog aneksa od 18. ožujka.

U tom kontekstu, kako se navodi, dogovorili su se oko trenutnog smanjenja prisustva policije.

"Vlada Kosova javno pokazuje spremnost da doprinese deeskalaciji situacije i nepoduzimanjem radnji koje bi mogle da dovedu do eskalacije situacije na sjeveru. To podrazumijeva trenutno smanjenje prisustva policije za 25 posto, u i oko općinskih zgrada", stoji u priopćenju Kosovske vlade.

Također, navodi se da će Kosovska policija, s Euleksom i Kforom, procjeniti sigurnosnu situaciju po potrebi i posebno će da razmotri mogućnost daljnjeg smanjenja prisustva policije u i oko općinskih zgrada.

Uz to, Vlada Kosova podržava održavanje prijevremenih izbora u četiri općine na sjeveru i to nakon ljetne sezone.

"Kosovo izražava svoju posvećenost da osigura neophodnu pravnu osnovu i omogući organiziranje tih izbora. EU će pozvati dva glavna pregovarača u Bruxelles u cilju finalizacije plana redosljeda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će početi primjena svih članova sporazuma. Navedene radnje bit će završene u roku od dva tjedna", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close