20.000 vojnika

NATO snage započinju vojne vježbe na krajnjem sjeveru Norveške

Vojnici su trebali pokrenuti protunapad u četvrtak iz područja Alte kako bi zauzeli područja na jugu koja su već bila okupirana od neprijatelja.
Vijesti / Svijet | 07. 03. 2024. u 07:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 20.000 vojnika iz 13 zemalja započelo je veliku vježbu na krajnjem sjeveru Europe za obranu od hipotetskog napada na teritorij NATO-a.

To, prema norveškoj vojsci, uključuje Finsku i Švedsku, koje su se pridružile savezu nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Oko 1.500 muškaraca i žena iz njemačkih oružanih snaga sudjeluje u manevrima Nordic Response 2024, uključujući 700 pripadnika planinskih snaga, priopćio je Bundeswehr u gradu Alta na krajnjem sjeveru Norveške.

Prema predviđenom scenariju, vojnici su trebali pokrenuti protunapad u četvrtak iz područja Alte kako bi zauzeli područja na jugu koja su već bila okupirana od neprijatelja.

Države NATO-a raspoređuju širok raspon sustava naoružanja za vježbu, uključujući 100 zrakoplova i mornaričke snage s fregatama i podmornicama.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius također je otputovao u Altu kako bi sudjelovao na početak aktivnog dijela manevara koji je započeo u ponoć.

Dan ranije posjetio je norvešku vojnu postaju na granici s Rusijom i ponudio povećanje prisutnosti Bundeswehra na krajnjem sjeveru.

Kopirati
Drag cursor here to close