Dronovi udaraju

Napadi na naftna postrojenja: Ukradena snaga iz Rusije, kako Ukrajina s ciljanim udarima ruši Putinovu energetsku moć

Vijesti / Svijet | 25. 01. 2024. u 09:37 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napad na ruska naftna postrojenja u Tuapsu u Rusiji, samo nekoliko dana nakon uspješnog napada na terminal Ust-Luga, ukazuju na ciljane napore Ukrajinaca da se eliminiraju sve glavne ruske naftne i plinske luke, tako da budu beskorisne, za bilo kakve operacije.

Kada pogledate kartu ruskih naftovoda i plinovoda, primijetit ćete da gotovo svi idu na zapad. Postoji mali naftovod koji ide prema istoku, ali nije povezan s glavnim naftnim poljima u Zapadnom Sibiru i manji je u odnosu na ostale. Ruski ekonomski pojas vodi skroz na Zapad. U prošlosti je to predstavljalo problem za Zapad, budući da je Rusija ovom moći ucjenjivala Europu. Sada je njegova neposredna blizina postala izvor slabosti.

Od svih tih cjevovoda samo 5 završava u ruskim morskim lukama. Svaki drugi plinovod, a posebno plinovod Družba, ulazi u zapadni (NATO) teritorij i stoga je predmet sankcija ili još gore, kao što su pokazali zadnji događaji, napada. Naftovod Družba ionako ide dijelom preko ukrajinskog teritorija, a ostatak poput crpnih stanica je u dometu Ukrajine.

Tri cjevovoda završavaju u blizini Sankt Peterburga u Baltičkom moru, dva od njih idu u Crno more. Među njima, Ukrajina je napala oba. Ust-Luga je neoperabilan sljedećih tjedana ili možda mjeseci. Brodari će sve više razmišljati o slanju svojih plovila u one luke koje su vojni ciljevi.

Ovo su novi problemi za ruske ratne napore. Trenutačni napadi još uvijek su mali, koriste nekoliko bespilotnih letjelica, ali su već prouzročili značajnu štetu. Ukoliko Ukrajina počne masovno gađati te luke, tada će ruska protuzračna obrana biti na puno većim kušnjama da pokrije sve moguće ciljeve.

Karta National Geographica je iz 2006. godine, a ipak se od tada nije puno promijenilo. Glavna razlika koja se vidi je proširenje mreže plinovoda od kojih su neki pretvoreni u "cjevovode za morsku vodu".

Ironija iza toga govori sama za sebe. Putin i njegovi oligarsi nikada nisu predvidjeli ovu situaciju, kao i sve što se događa od veljače 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close