UN

Glas o Ukrajini i Palestini: Problemi s Lagumdžijom, reagirala i Rusija

Članica Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, zatražila je od ministra vanjskih poslova BiH da hitno i u što kraćem roku dostavi informacije o glasovanju Lagumdžije.
Vijesti / Politika | 24. 01. 2024. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima, Zlatko Lagumdžija, izjavio je kako je BiH dokumentu usvojenom u Vijeću sigurnosti UN-a, kojim se Rusija poziva da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine, govori o usklađenosti bh. vanjske politike s Europskom unijom.

Informacije

''Nema mira bez države Palestine u miru s Izraelom'', stoji u izjavi EU zemalja članica kojoj se pridružila Bosna i Hercegovina u Vijeću sigurnosti UN o stanju na Bliskom Istoku i Palestini što ponovo govori o usklađenosti naše vanjske politike s EU'', objavio je Lagumdžija, povodom kritika iz Republike Srpske nakon njegove podrške tom dokumentu.

Naime, članica Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, zatražila je od ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da hitno i u što kraćem roku dostavi informacije o okolnostima koje su prethodile, kako je navela, ''postupku veleposlanika BiH pri UN Zlatka Lagumdžije''.

Cvijanović u svom zahtjevu traži od Konakovića informaciju je li Lagumdžija, usprkos izostanku suglasnosti Predsjedništva BiH, za svoj postupak imao njegovu ili instrukciju Ministarstva vanjskih poslova.

U zahtjevu se navodi da je Lagumdžija potpisao zajedničku izjavu bez ovlaštenja i suglasnosti članova Predsjedništva BiH kao nadležnog organa za vođenje vanjske politike.

Osobni stav

Podsjeća se da je u ''Ustavu BiH propisano da je Predsjedništvo BiH vrhovni organ u domenu vanjske politike koji konsenzusom i suglasnošću članova donosi odluke o svim pitanjima vanjske politike''.

Reagirao je i dopredsjedatelj Vijeća ministara Staša Košarac rekavši kako je ''Lagumdžija je u svoje ime u UN potpisao neko priopćenje o događanjima u Ukrajini u želji da se dodvori zapadnim mentorima''.

Košarac je naveo ''da je Lagumdžija pred UN nastupio kao pojedinac, nikako u ime BiH, jer nije imao odobrenje Predsjedništva BiH da se svrstava ni na jednu stranu prilikom rasprave o dešavanjima u Ukrajini''.

Košarac je napomenuo da to definitivno nije stav BiH, jer se bez Republike Srpske nijedna odluka ne može donijeti u ime BiH.

"Dodatni paradoks je što se, koliko mi je poznato, govori o stavu vlade BiH, a da pri tome BiH nema vladu", ukazao je Košarac.

Reakcije Rusije

Iz ruskog Vleposlanstva u BiH su ''izrazili nadu da će političari u BiH koji slijepo idu u pravcu zapadnog neokolonijalnog smjera odustati od jednostranih i nelegitimnih koraka koji ne odgovaraju realnim interesima građana BiH''.

Naveli su kako se ''nadaju se i da će se takvi političari u BiH osvijestiti i naći u sebi snagu da priznaju pravednost politike Rusije u stvaranju poštenog i sigurnijeg svijeta''.

''Takva situacija izgleda da ima posebno nečuven karakter u svjetlu terorističkih akcija kijevskog režima protiv objekata civilne infrastrukture, barbarskog namjernog uništavanja civila, kao što se ovih dana dogodilo u Donjecku'', rekli su Srni iz ruskog Veleposlanstva.

Kopirati
Drag cursor here to close