Sigurnosni alarm diljem europe

Zbog napada na Izrael porastao antisemitizam u Europi

U Njemačkoj je policija u Berlinu objavila na društvenim mrežama kako je upozorena na "ljude koji slave napade na Izrael dijeleći pečenu hranu" duž glavne avenije.
Vijesti / Svijet | 09. 10. 2023. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlade diljem Europe priopćile su da su pojačale sigurnost jer su židovske skupine upozorile kako su iznenadni napadi Hamasa doveli do porasta antisemitske retorike na internetu. U Francuskoj je ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin pozvao regionalne dužnosnike diljem zemlje da hitno uspostave pojačane mjere sigurnosti u sinagogama i židovskim školama, piše The Guardian.

"U trenutku kada teroristički napadi iz Gaze pogađaju Izrael, tražim od vas da odmah pojačate budnost, sigurnost i zaštitu mjesta židovske zajednice u Francuskoj", napisao je u poruci u koju je AFP imao uvid. Darmanin je također pozvao na raspoređivanje specijalnih snaga koje patroliraju ulicama i štite ključne lokacije, kako bi se stvorila "vidljiva i sustavna" sigurnosna prisutnost.

Napadi uznemirili francuske židovske zajednice

Iznenadni napadi uznemirili su mnoge u francuskoj židovskoj zajednici, naveo je Samuel Lejoyeux iz Unije židovskih studenata Francuske.

"Probudili smo se s osjećajem straha. Podsjetili smo se na krhkost koju smo zaboravili. To je osjećaj sličan onom koji smo osjećali u vrijeme 11. rujna ili (napada) na Bataclan", kazao je za Le Figaro.

Njegovu zabrinutost izrazilo je i Vijeće francuskih židovskih institucija. "Bili smo jako šokirani i zabrinuti zbog ovog izljeva nasilja", poručio je Pierre Haas iz vijeća za AFP. Dodao je kako je Vijeće također bilo oprezno zbog "mogućnosti da se sukob uveze u Francusku".

U Njemačkoj ljudi slave napade na Izrael

U Njemačkoj je policija u Berlinu objavila na društvenim mrežama kako je upozorena na "ljude koji slave napade na Izrael dijeleći pečenu hranu" duž glavne avenije. Ubrzo nakon toga, kancelar Olaf Scholz je naglasio da vlada "neće prihvatiti da se na ulicama slave gnusni napadi na Izrael".

Središnje vijeće Židova u Njemačkoj priopćilo je kako su u bliskom kontaktu s vlastima i da su policijske mjere pojačane u židovskim institucijama diljem zemlje. U Londonu je policija objavila da je pojačala patrole u dijelovima grada usred "brojnih incidenata, uključujući one koji su objavljeni na društvenim mrežama, u vezi s tekućim sukobom u Izraelu i (na) granici s Gazom".

Tvrde da su proširene patrole imale za cilj osigurati "vidljivu prisutnost i sigurnost u zajednici". Policijski izvori u Španjolskoj potvrdili su za list La Razón da je ministarstvo unutarnjih poslova uvelo "nužne mjere" za zaštitu židovske zajednice u zemlji, prenosi Index.

U Italiji pojačan nadzor diljem zemlje

U Italiji, ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako je naredilo pojačan nadzor diljem zemlje, prema novinama Corriere della Sera. Pojačane mjere sigurnosti uslijedile su nakon što je Liga protiv klevete priopćila da je primijetila porast poziva na nasilje protiv Židova, Izraelaca i cionista nakon napada Hamasa.

"Naši podaci pokazuju kako su ekstremisti ohrabreni napadom Hamasa i da su pojačali svoju nasilnu retoriku, objavljujući poruke pune mržnje i pozivajući na daljnju agresiju protiv Izraela i njegovih pristaša", stoji na njihovoj web stranici.

Posljednjih su godina institucije i nevladine organizacije upozoravale da je antisemitizam u porastu u Europi i pozvale vlasti da učine više kako bi zaustavile taj trend.

Kopirati
Drag cursor here to close