Tajni sastanak u Bejrutu

Iran potaknuo Hamasov udarni napad na Izrael

Glasnogovornik iranske misije pri Ujedinjenim narodima rekao je da Islamska Republika podržava akcije Gaze, ali ih ne usmjerava.
Vijesti / Svijet | 09. 10. 2023. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski sigurnosni dužnosnici pomogli su u planiranju subotnjeg iznenadnog napada Hamasa na Izrael, a zeleno svjetlo za napad navodno su dali na sastanku u Bejrutu prošli ponedjeljak, navode viši članovi Hamasa, Hezbollaha i još jedne militantne skupine koju podržava Iran.

Časnici iranske Islamske revolucionarne garde surađivali su s Hamasom od kolovoza na osmišljavanju zračnih, kopnenih i pomorskih napada, što je najznačajnija povreda izraelskih granica od Yom Kippur rata 1973., dodaju.

SAD nije pronašao dokaze da Iran stoji iza napada

Detalji napada isplanirani su tijekom nekoliko sastanaka u Bejrutu u kojima su sudjelovali časnici IRGC-a (Korpus islamske revolucionarne garde) i predstavnici četiriju militantnih skupina koje podržava Iran, uključujući Hamas koji drži vlast u Gazi i Hezbollah – šijitska militantna skupina i politička frakcija u Libanonu, piše The Wall Street Journal.

Američki dužnosnici tvrde, pak, da zasad nisu pronašli dokaze o umiješanosti Teherana, prenosi Telegram.hr.

"Još nismo vidjeli dokaze da je Iran planirao ili stoji iza ovog konkretnog napada, ali sigurno postoji veza", kazao je državni tajnik Antony Blinken. Visoki dužnosnik Hamasa Mahmoud Mirdawi upitan o sastancima, rekao je da je skupina sama planirala napade. "Ovo je odluka Palestinaca i Hamasa", rekao je.

Iran pod povećalom

Glasnogovornik iranske misije pri Ujedinjenim narodima rekao je da Islamska Republika podržava akcije Gaze, ali ih ne usmjerava. "Odluke koje je donio palestinski otpor snažno su autonomne i nepokolebljivo usklađene s legitimnim interesima palestinskog naroda", rekao je glasnogovornik. "Nismo uključeni u odgovor Palestine, jer to preuzima isključivo sama Palestina”" dodao je

Izravna iranska uloga izvukla bi na svjetlo dana dugotrajni sukob Teherana s Izraelom i povećala rizik od šireg sukoba na Bliskom istoku. Visoki izraelski sigurnosni dužnosnici obećali su odgovoriti iranskom vodstvu ako se pokaže da je Teheran odgovoran za ubojstvo Izraelaca.

Kopirati
Drag cursor here to close