Ustavni sud

Milanović ne može biti kandidat

Isticanje njega kao kandidata za predsjednika Vlade ili bilo koju drugu političku dužnost nespojivo je s njegovom trenutnom funkcijom.
Vijesti / Svijet | 18. 03. 2024. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski predsjednik, Zoran Milanović, ne smije biti na listi za parlamentarne izbore, odlučio je Ustavni sud.

Ustavni sud upozorio je kako predsjednik republike ne može obavljati niti jednu drugu dužnost te da je nestranačka osoba i da ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima niti jedne stranke.

Nespojivo

''Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke'', objavio je na konferenciji za medije Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda koji je pozvao Milanovića da povuče sve aktivnosti.

Isticanje njega kao kandidata za predsjednika Vlade ili bilo koju drugu političku dužnost nespojivo je s njegovom trenutnom funkcijom. Ako se kandidira ili istupa u javnost kao kandidat odmah mora podnijeti ostavku na predsjedničko mjesto.

''To isključuje bilo kakvu mogućnost da Predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji. Dodaju da je Milanovićevo kandidiranje dok obnaša dužnost predsjednika, na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te isticanje njega kao kandidata za predsjednika vlade ili neku drugu dužnost, nespojivo s njegovim ustavnim položajem i ovlastima te načelom diobe vlasti. Ako se, polazeći od njegovih izjava, Predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora'', zaključio je Ustavni sud.

Naime, u ponedjeljak su hrvatski ustavni suci održali sjednicu na kojoj su odlučivali o samo jednoj točki - ''Nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora u povodu izjave Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, raspisanih odlukom Predsjednika Republike od 15. ožujka 2024.''.

Opcija i poništavanje izbora

Hrvatska javnost je podijeljena. Dok ankete kažu kako bi građani rado vidjeli Milanovića na premijerskoj poziciji, političke stranke mu poručuju kako bi trebao dati ostavku, a neki analitičari navode da je Milanović već odnio pobjedu ovim potezom te da je svejedno hoće li se kandidirati na parlamentarnim izborima.

Milanović je pak ranije poručio kako će, neovisno o stajalištu Ustavnog suda - u kampanji biti: kandidat za premijera - i predsjednik. Napao je pritom i Ustavni sud i HDZ-ova Vladimira Šeksa.

''Andrej Plenković i njegovi HDZ-ovci svjesni su od jučer da gube izbore za Hrvatski sabor. I zato su odmah, u strahu od poraza, krenuli osporavati ustavnost mojeg sudjelovanja na parlamentarnim izborima. Ali, što god oni govorili i kakvu god odluku HDZ-ovi ustavni suci donijeli, možete biti mirni. Na ovim ću izborima sudjelovati kao kandidat za premijera i pobijediti'', poručio je u nedjelju na svom Facebook profilu predsjednik Republike Zoran Milanović.

Iz Ustavnog suda poručeno je kako se odluke Ustavnog suda moraju poštivati. Ako se ne bude poštivala odluka, Šeparović je rekao kako ne želi prejudicirati te podsjetio da ustavni sud ima ovlasti po kojima može reagirati pa čak i poništavanje odluke o raspisivanju izbora.

''Mislim da je upozorenje Ustavnog suda dovoljno jasno'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close