Kandidature

Hrvatska čeka da se rasplete Milanovićev čvor, ankete pokazale koga Hrvati žele za premijera

Istraživanje je pokazalo da više od polovine anketiranih, 54 posto, vjeruje da Milanović treba odstupiti s mjesta predsjednika Republike…
Vijesti / Svijet | 18. 03. 2024. u 12:09 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema prvoj anketi Agencije Ipsos, nakon što je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović najavio da će predvoditi SDP na predstojećim parlamentarnim izborima, pokazala je da će na biračka mjesta sigurno izaći čak 69 posto biračkog tijela, dok je samo šest posto reklo da sigurno neće izaći na birališta.

HDZ i dalje prvi

Prema ovoj anketi koju je objavio Dnevnik, portal Nove TV, čak 86 posto izražava čvrstu ili malo manje čvrstu volju da izađe na izbore, što bi bila zaista visoka izlaznost u odnosu na prethodne parlamentarne izbore održane 2020. godine, kada je na birališta izašlo malo manje od polovine građana sa pravom glasa.

Od onih koji su se izjasnili da izlaze na izbore, 32 posto želi za premijera aktualnog šefa države Zorana Milanovića, a 30 posto Andreja Plenkovića.

Istraživanje je pokazalo da više od polovine anketiranih, 54 posto, vjeruje da Milanović treba odstupiti s mjesta predsjednika Republike prije ulaska u izbornu trku na parlamentarnim izborima, koji će biti održani 17. travnja. Ipak, čak jedna trećina ispitanih – dakle 33 posto – smatra da ne treba. Njih 13 posto nema stav o ovom pitanju.

HDZ je i dalje na prvom mjestu sa 27,3 posto podrške ispitanih, drugi je SDP koji je sada na 22,6 posto podrške. Most i Možemo! dijele treće mjesto sa 8,7 posto podrške, Domovinski pokret je na 7,9 posto.

Anketa je provedena među 604 građana Hrvatske.

Milanović (ne) može biti kandidat

Podsjetimo, Milanović je u petak obznanio da će ući u izbornu trku na parlamentarnim izborima i da će predvoditi SDP, čiji je ranije bio lider. Milanović je rekao kako neće podnijeti ostavku na predsjedničku funkciju, o čemu će se očitovati hrvatski Ustavni sud.

No, Ustavni stručnjak Mato Palić izjavio je kako je u pogledu kandidiranja predsjednika Republike na izborima za Hrvatski sabor stvar ''vrlo jasna'' i kako on kao državno tijelo, ne može biti kandidat na izborima. 

''Predsjednik je državno tijelo, on nije samo pojedinac koji ima 18 godina i hrvatski je državljanin, pa bi temeljem toga mogao biti kandidat na izborima, nego je on istovremeno i državno tijelo, a ono ne može biti kandidat'', rekao je Palić na Hrvatskom radiju, prenijela je Hina. 

Dodao je da bi, iako premijerski kandidat pravno ne postoji dok ne dobije mandat, predsjednik, s obzirom na činjenicu da je prisegnuo na Ustav, trebao nastojati obnašati svoju funkciju, ne na način da politički djeluje za nekakav osobni politički probitak, nego na način da funkcionira kao predsjednik Republike koji je predsjednik svih građana Republike Hrvatske.

Milanović se već može povući

Palić je rekao i kako zakonska odredba koja predsjedniku Republike omogućuje kandidaturu na izborima za Europski parlament nije "najsretnija", ali i naglasio kako predsjednik, kad su u pitanju europski izbori, nema ni približne ovlasti kakve ima na izborima za Sabor.

Analitičar i profesor Ivan Rimac kaže da je samom najavom Milanović postigao učinak i da već sada može izaći iz kampanje.

"Što se tiče političkog rivalstva, činjenica je da i premijer iz svoje pozicije vodi kampanju i ne samo da vodi kampanju, već je i upitno s čijim sredstvima. On nastupa na svojim stranačkim skupovima, a isto tako obavlja poslove premijera", kaže Rimac.

Kao činjenicu ističe da je očekivano da predsjednik bude neutralan i da je arbitar situacije, ali premijer je također premijer svih građana Hrvatske i on sa te pozicije ne bi trebalo voditi kampanju.

Pero Kovačević, pravni stručnjak i bivši poslanik, izjavio je da Hrvatska trenutno formalno-pravno nije u ustavnoj krizi, ali da u nju može ući.

"Nažalost, nije se napravilo ono što sam ja još govorio 2015. godine, nakon parlamentarnih izbora, kad je bilo pitanje o tome kome će tadašnja predsjednica dati mandat za sastavljanje Vlade. Dokazalo se i pokazalo se da su nama ustavne odredbe manjkave i da moramo reagirati da nam se takve ili slične situacije ponovo ne događaju", rekao je Kovačević za HRT.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close