NATO

Mađarska: Švedska nije učinila ništa

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na e-mail zahtjev za komentarom.
Vijesti / Svijet | 18. 01. 2024. u 18:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedska nije učinila ništa da podigne povjerenje u svoju podobnost za članstvo u NATO-u i ostavila je utisak da pridruživanje savezu nije prioritet za zemlju, izjavio je u četvrtak pomoćnik mađarskog premijera.

Švedska je podnijela zahtjev za pridruživanje Sjevernoatlantskom savezu u svibnju 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali su proces pristupanja, koji zahtijeva odobrenje svih postojećih članica, obustavile Turska i Mađarska.

Odnos se ne može smatrati prijateljskim

Ratifikacija je blokirana u mađarskom parlamentu više od godinu dana, a vladajući nacionalisti premijera Viktora Orbana tvrde da nema prijetnje po sigurnost Švedske i navodeći ono što nazivaju neopravdanim švedskim tvrdnjama da su narušili demokraciju u Mađarskoj.

"Švedska ne poduzima nikakve korake za jačanje povjerenja kako bi naša veza postala saveznička i prijateljska", kazao je Gergely Gulyas, šef Orbanovog ureda na brifingu za novinare.

"Taj odnos je trenutno jedan od savezničkih, ali se ne može smatrati prijateljskim, i stoga moram zaključiti da za Švedsku danas uopće nije prioritet brzo se pridružiti NATO-u", kazao je.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na e-mail zahtjev za komentarom.

"Zašto bi nama bilo bitno"

Gulyas je sugerirao da bi švedski ministar vanjskih poslova ili premijer trebali "stupiti u kontakt i pitaju šta mađarski parlament brine u vezi s pristupanjem Švedske NATO-u".

Odgovarajući na novinarsko pitanje, on je rekao kako Mađarska želi izbjeći da bude posljednja zemlja koja je ratificirala ulazak Švedske u NATO, ali "vjerojatno nećemo uspjeti bez pomoći Švedske. Zašto bi nam to bilo bitno ako Švedskoj nije bitno"? - upitao je.

Orbanova vlada, koja je održala srdačne veze s Moskvom unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu, više puta je obećavala da neće biti posljednja koja je ratificirala kandidaturu te nordijske zemlje.

Mađarski parlament, koji je trenutno na zimskoj stanci, nastavit će s radom sredinom veljače.

Generalna skupština turskog parlamenta mogla bi raspravljati o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u u narednim tjednima, priopćio je prošli tjedan predsjednik parlamentarne grupe vladajuće stranke AK, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close