Ništa od glasanja

Mađarski parlament odgodio je glasovanje o pristupanju Švedske NATO-u

Protokol o pristupanju Švedske NATO-u ratificirala je 31 država saveza, a jedine to nisu učinile Turska i Mađarska.
Vijesti / Svijet | 26. 10. 2023. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarski parlament odbio je prijedlog oporbe da se ovaj tjedan održi glasovanje o pristupanju Švedske NATO-u, rekla je Agnes Vadai, zastupnica stranke Demokratske koalicije.

"Glasovanje o pristupanju Švedske NATO-u neće se održati ovaj tjedan", napisala je na svom Facebook profilu. Prema Vadaiju, zastupnici vladajuće stranke Fidesz – Mađarski građanski savez, koja ima većinu mjesta u mađarskom parlamentu, odbili su prijedlog da se ovo pitanje stavi na dnevni red. Dakle, ovo pitanje se može razmotriti najranije u studenom.

"Želimo imati normalne odnose sa Švedskom"

Vlada je još u ljeto 2022. parlamentu podnijela relevantni prijedlog zakona, ali zastupnici od tada odgađaju njegovo razmatranje zbog, kako kažu, neprijateljskih primjedbi švedskih političara o stanju demokracije Mađarskoj, prenosi Geopolitika.news.

Ministar u Uredu mađarskog premijera Gergely Gulyas nagovijestio je u srijedu da Budimpešta i dalje ima diplomatske odnose sa Stockholmom. "Želimo imati normalne, dobre odnose sa Švedskom. I ako ih ostvarimo, neće biti prepreka za njezino pristupanje", rekao je.

31 država ratificirala sporazum

Protokol o pristupanju Švedske NATO-u ratificirala je 31 država saveza, a jedine to nisu učinile Turska i Mađarska. Dana 23. listopada turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predao je nacionalnom parlamentu protokol o pristupanju Švedske NATO-u. Međutim, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da se zastupnici njegove zemlje neće orijentirati na svoje turske kolege u razmatranju ovog pitanja.

Mađarski parlament ratificirao je 27. ožujka protokol o pristupanju Finske Sjevernoatlantskom savezu, ali je odgodio pitanje članstva Švedske. Dvije nordijske zemlje podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju 2022., rekavši da su ih na taj korak potaknuo razvoj događaja u Ukrajini.

Kopirati
Drag cursor here to close