Obnova mirovnog procesa

Macron predlaže koaliciju protiv Hamasa: Borba mora biti bez milosti

S obzirom na jako napetu situaciju na granici s Libanonom, Macron je također pozvao "Hezbolah, iranski režim i Hutije u Jemenu" da "ne poduzimaju nepromišljeni rizik otvaranja novih fronti".
Vijesti / Svijet | 24. 10. 2023. u 16:09 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je u utorak u Jeruzalemu osnivanje međunarodne koalicije protiv Hamasa i izrazio nadu u obnovu mirovnog procesa s Palestincima.

"Francuska je spremna da se međunarodna koalicija protiv Daeša, u sklopu koje smo se angažirali za našu operaciju u Iraku i Siriji, bori i protiv Hamasa", rekao je Macron nakon bilateralnog sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, upotrijebivši arapski naziv za Islamsku državu, javlja agencija Hina.

Borba bez milosti, ali ne bez pravila

"Predlažem našim međunarodnim partnerima da izgradimo regionalnu i međunarodnu koaliciju za borbu protiv terorističkih skupina koje nam svima prijete", rekao je.

"To je u interesu Izraela i njegove sigurnosti, kao i sigurnosti nekoliko vaših susjeda koje ugrožavaju te iste skupine ili susjedne skupine. Borba mora biti bez milosti, ali ne bez pravila, jer smo demokracije koje se bore protiv terorista, demokracije dakle koje poštuju ratno pravo i osiguravaju pristup humanitarnoj pomoći" stanovništvu Gaze, dodao je.

S obzirom na jako napetu situaciju na granici s Libanonom, Macron je također pozvao "Hezbolah, iranski režim i Hutije u Jemenu" da "ne poduzimaju nepromišljeni rizik otvaranja novih fronti".

Pozvao je i da "svi obrate pozornost na djela pojedinaca prema palestinskim civilima čije nasilje prijeti širenjem vatre i na Zapadnu obalu".

Palestinsko pitanje

Macron je nakon Hamasovog napada na Izrael 7. listopada izrazio solidarnost s izraelskim narodom, ocijenivši da je zbog 30 poginulih francuskih državljana i devetero talaca ili nestalih taj napad "crna stranica" u francuskoj povijesti.

No "palestinsko pitanje mora biti saslušano s razumom", istaknuo je.

"Izraelska sigurnost ne može biti trajna bez odlučne ponovne obnove političkog procesa s Palestincima", naglasio je.

Macron će u utorak poslijepodne u Ramalahu razgovarati s predsjednikom Palestinskih vlasti Mahmudom Abasom, a u srijedu s nekoliko regionalnih čelnika.

Kopirati
Drag cursor here to close