Bliski istok

SAD savjetuje Izraelu da odgodi invaziju na Gazu, Obama kritizirao neke postupke Izraela

Bijela kuća, Pentagon i State Department pojačali su u privatnim razgovorima s Izraelcima pozive na oprez.
Vijesti / Svijet | 24. 10. 2023. u 07:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države savjetovale su Izraelu da još ne kreće u kopneni napad na Pojas Gaze jer žele osigurati puštanje na slobodu većeg broja talaca koje drži Hamas i pripremiti se za moguće širenje rata na regiju.

Bijela kuća, Pentagon i State Department pojačali su u privatnim razgovorima s Izraelcima pozive na oprez, rekla su dva izvora upoznata s tim razgovorima, u trenutku kada izraelska blokada zaoštrava humanitarnu krizu u Pojasu Gaze, a broj žrtava od bombardiranja palestinske enklave prešao je 5000, prenosi Hina.

Američki prioritet je da se omogući više vremena za pregovore o puštanju na slobodu talaca koje je Hamas oteo u napadu na Izrael 7. listopada, rekli su izvori, osobito nakon neočekivanog puštanja na slobodu dviju Amerikanki u petak i dviju Izraelki u ponedjeljak. Vjeruje se da Hamas drži više od 200 talaca.

Dužnosnik je rekao je da američka administracija, svjesna posredničke uloge Dohe u pregovorima s Hamasom, obavještava katarske dužnosnike o svojim savjetima Izraelu kako bi bili u toku i mogli nastaviti pregovore o oslobađanju talaca.

"Za sada ne postoje jasne smjernice ili redoslijed koraka prema potpunoj deeskalaciji. Prioritet je da se izvuče taoce korak po korak", rekao je izvor upoznat s pregovorima.

Drugi američki dužnosnik rekao je da europske vlade također sugeriraju Izraelu da se suzdrži od pokretanja kopnene ofenzive kako bi se dalo prostora pregovorima o taocima.

Prvi američki dužnosnik rekao je da bi odgoda kopnenog napada također mogla omogućiti više vremena za dostavu humanitarne pomoći Gazi. Od subote u Pojas Gaze ušla su 54 kamiona s pomoći iz Egpita, po UN-u.

Osim toga, odgoda ofenzive omogućila bi SAD-u da se pripremi za moguće napade na američke interese u regiji.

Washington se boji širenja sukoba na regiju, osobito rata između Izraela i Hezbolaha kojeg podržava Iran. Zabrinut je i zbog želje nekih visokih izraelskih dužnosnika, uključujući ministra obrane Yoava Gallanta, da se izvede preventivni napad na Hezbolah.

Obama kritizirao postupke Izraela

Neki od izraelskih postupaka u ratu protiv Hamasa, poput prekida isporuke hrane i vode za Gazu, mogli bi palestinske stavove dugoročno radikalizirati i oslabiti međunarodnu potporu Izraelu, upozorio je jučer bivši predsjednik SAD-a Barack Obama. U rijetkim komentarima o aktualnoj vanjskopolitičkoj krizi, Obama je rekao da bi svaka izraelska vojna strategija koja ignorira ljudsku cijenu rata "mogla u konačnici imati neželjen rezultat" po Izrael.

"Odluka izraelske vlade da ukine hranu, vodu i struju zarobljenom civilnom stanovništvu (u Gazi) prijeti ne samo pogoršanjem rastuće humanitarne krize; već bi mogla i dodatno zaoštriti palestinske stavove za generacije, narušiti globalnu potporu Izraelu, koristiti neprijateljima Izraela i potkopati dugoročne napore za postizanje mira i stabilnosti u regiji", rekao je Obama.

Izrael je žestoko bombardirao Gazu otkako je  u napadu palestinskog militantnog pokreta Hamas na Izrael 7. listopada ubijeno više od 1400 ljudi. U izraelskim zračnim napadima ubijeno je više od 5000 Palestinaca, kažu dužnosnici Gaze.

Obamina administracija pokušala posredovati u pomirenju

Obama je osudio Hamasov napad i ponovio svoju potporu pravu Izraela da se brani, upozorivši pritom na opasnosti po civile u takvim ratovima. Nije jasno je li Obama svoju izjavu uskladio s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji mu je bio potpredsjednik osam godina.

Tijekom svog predsjedničkog mandata, Obama je često podržavao pravo Izraela na samoobranu na početku sukoba s palestinskom islamističkom skupinom Hamas u Gazi, ali je brzo pozvao Izrael na suzdržanost nakon što su se u zračnim napadima palestinski gubici povećali. Pojas Gaze, dug 45 km u kojem živi 2.3 milijuna ljudi, od 2007. politički je pod kontrolom Hamasa, islamističke skupine koju podupire Iran, ali je pod izraelskom blokadom.

Obamina administracija tražila je mirovni sporazum u pregovorima između Izraela i Palestinaca, ali na kraju nije uspjela u posredovanju. Otkako je preuzeo dužnost početkom 2021., Biden nije pokušao nastaviti dugo prekinute pregovore, rekavši da su čelnici obiju strana previše nepopustljivi i da ozračje nije za to povoljno.

Dok je Obama bio predsjednik imao je zategnut odnos izraelski premijer Benjamin Netanyahu, uključujući i vrijeme kada je Obamina administracija pregovarala o nuklearnom sporazumu s Iranom. Biden je, kao Obamin potpredsjednik, često djelovao kao posrednik između njih dvojice.

Izraelski ministar: Nećemo odustati od kopnene ofenzive zbog talaca

Izrael neće odgoditi moguću kopnenu ofenzivu na Gazu zbog talaca koje ondje drži Hamas. Izjavio je to izraelski ministar energetike koji je dodao da Hamas želi da se bave zarobljenicima kako ne bi uništili njihovu infrastrukturu. Istodobno, Hamas je oslobodio dvije starije Izraelke iz zdravstvenih razloga.

Američki predsjednik Joe Biden je u razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom istaknuo potrebu održavanja "kontinuiranog dotoka" humanitarne pomoći u Gazu, priopćila je Bijela kuća, prenosi Hina.

Biden je također "pozdravio oslobađanje još dvoje talaca iz Gaze ranije danas i potvrdio svoju predanost naporima da se osigura oslobađanje svih preostalih talaca koje je oteo Hamas", dodala je Bijela kuća.

Također je izvijestio izraelskog premijera o "američkoj potpori Izraelu i tekućim naporima na regionalnom odvraćanju, uključujući nova raspoređivanje američkih vojnih snaga", prema Bijeloj kući.

Hamasovci pustili dvije izraelske taokinje

Dvoje izraelskih zarobljenika, obje žene, oslobođene su, potvrdio je glasnogovornik Hamasa, prenosi Al Jazeera Balkans.

''Netanyahu je odbio puštanje na slobodu u petak. Sada je prihvatio, možda pod pritiskom izraelske ulice'', rekao je Osama Hamdan, glasnogovornik Hamasa.

''Nismo dobili ništa u zamjenu za njihovo oslobađanje. Pustili smo ih iz humanitarnih razloga'', dodao je.

Hamdan je rekao da je do oslobađanja došlo iako je Izrael prekršio uvjete sporazuma koji bi garantirali sigurnost zarobljenika, prenosi FENA.

''Tražili smo da prestanu bombardirati Gazu barem na neko vrijeme da ih oslobodimo, pošaljemo ih Crvenom križu i zatim ih predamo vlastima. Izraelci to nisu slijedili. To pokazuje da ne možete vjerovati izraelskoj strani'', dodao je.

Dvije Izraelke koje je zatočio i kao taoce držao militantni palestinski pokret Hamas puštene su iz Pojasa Gaze, potvrdili su ured izraelskog premijera i Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC).

Dvije starije Izraelke koje je oslobodila palestinska islamistička skupina Hamas predane su izraelskoj vojsci i na putu su u medicinsku ustanovu u Izraelu, navodi se u priopćenju ureda izraelskog premijera.

Tko su dvije oslobođene žene

U priopćenju se navodi da su dvije žene Nurit Cooper, 79, i Yocheved Lifshitz, 85, te da su otete zajedno sa svojim muževima iz kibuca Nir Oz, blizu granice s Gazom. Njihove muževe još drži Hamas, izvijestio je Reuters.

Najmanje 222 taoca uzeto je kada su napadači iz islamističke skupine, koja kontrolira Gazu, 7. listopada izveli teroristički napad na izraelske zajednice, prenosi Hina.

Dvojica američkih državljana koje je Hamas držao kao taoce oslobođeni su u petak.

Ranije su lokalni mediji izvještavali o mogućem skorom oslobađanju 50 talaca iz Gaze.

Izrael zahvalio Egiptu

Izraelska vlada zahvalila je Egiptu i Međunarodnom Crvenom križu na njihovom doprinosu u oslobađanju dvije Izraelke, u dobi od 79 i 85 godina, koje je Hamas držao kao taoce.

"Zahvaljujemo Egiptu na pomoći i Crvenom križu na njihovoj važnoj ulozi u spašavanju života", rekao je Netanyahuov ured u objavi na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Twitteru.

Ured je rekao da je vojska također bila "vrlo aktivna posljednjih dana, na svim kanalima", kako bi osigurala oslobađanje taokinja.

Žene je prije toga oslobodio Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, a Egipat i Katar posredovali su u oslobađanju, prema islamističkoj palestinskoj organizaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close