Samit u Vilniusu

Tri nova regionalna obrambena plana pred liderima NATO-a

Na dnevnom redu su brojne teme, uključujući proširenje NATO-a i jačanje obrane naspram najvećih izazova sa kojim se savez suočava
Vijesti / Svijet | 11. 07. 2023. u 09:40 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri NATO-a sastaju se danas na dvodnevnom samitu u glavnom gradu Litve Vilniusu kako bi razgovarali o širokom spektru pitanja, uključujući i rat u Ukrajini, javlja Anadolu.

U fokusu samita su najhitniji izazovima alijanse, dogovor o koracima za dalje jačanje odlučnosti i obrane NATO-a i približavanje Ukrajine alijansi.

''Odluke koje ćemo donijeti u Vilniusu približit će Ukrajinu NATO-u... Jačanje odvraćanja i obrane NATO-a također će biti na dnevnom redu našeg samita'', rekao je generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Tri nova regionalna plana

Saveznici će poduzeti velike korake ka usvajanju tri nova regionalna obrambena plana kako bi se suprotstavili dvjema glavnim prijetnjama NATO-u, Rusiji i terorizmu.

Pristupanje Švedske NATO-u nakon Finske jedna je od glavnih tačaka dnevnog reda. Kao što je Stoltenberg najavio dan uoči samita, Turske je pristala da pošalje švedski protokol o pristupanju NATO-u parlamentu nakon trilateralnog sastanka između njega, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i švedskog premijera Ulfa Kristerssona.

Pristupanje Švedske

''Drago mi je što mogu objaviti da se predsjednik Erdogan složio da Protokol o pristupanju Švedske proslijedi Velikoj narodnoj skupštini Turske što je prije moguće i da blisko surađuje sa skupštinom kako bi osigurao ratifikaciju'', rekao je Stoltenberg na brifingu za novinare u Vilniusu.

On je kazao da se Švedska složila da, kao članica Europske unije, također aktivno podrži napore za oživljavanje procesa pridruživanja Turske EU, kao i da pomogne u modernizaciji carinske unije EU i Turske i liberalizaciji viznog režima.

Približavanje Ukrajine NATO-u

Prošli tjedan je Mađarska, koja također nije ratificirala pristupanje Švedske, rekla da će podržati odluku Turske o kandidaturi Švedske za pridruživanje NATO-u.

U srijedu će se održati sastanak na nivou šefova država i vlada Vijeća NATO-Ukrajina.

Što se tiče sastanka, Stoltenberg je ranije rekao da očekuje da će lideri pristati na paket s tri elementa za približavanje Ukrajine NATO-u. Međutim, šef NATO-a je često naglašavao da Ukrajina neće pristupiti alijansi dok traje rat s Rusijom.

Povijesni sastanak

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u utorak je rekao da je samit u Vilniusu povijesni i prije nego što je počeo zbog sporazuma između Turske i Švedske, javlja Anadolija.

"Najvažnija poruka na ovom samitu se dogodila prije nego što je počeo. Švedska će postati punopravna članica saveza. To je dobro za Švedsku, dobro za Tursku i za baltičku regiju," rekao je Jens Stoltenberg tijekom uvodne riječi na NATO javnom forumu.

Pristupanje Švedske NATO-u nakon Finske jedna je od glavnih točaka dnevnog reda samita.

Borba protiv terorizma

Stoltenberg je dan uoči samita izjavio da će između Turske i Švedske biti uspostavljen bilateralni sigurnosni mehanizam i da će biti imenovan prvi specijalni koordinator NATO-a za borbu protiv terorizma.

Prema njegovim riječima Turske je pristala da pošalje švedski protokol o pristupanju NATO-u parlamentu nakon trilateralnog sastanka između njega, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i švedskog premijera Ulfa Kristerssona.

"Švedska se složila da, kao članica Europske unije, aktivno podrži napore za oživljavanje procesa pridruživanja Turske EU, kao i da pomogne u modernizaciji carinske unije EU i Turske i liberalizacije viznog režima," rekao je Stoltenberg.

Kasetno streljivo

Odgovarajući na pitanje Stoltenberg je rekao da bi pozdravio svaki korak između Sjedinjenih Američkih Država i Turske u vezi s borbenim avionima F-16, ali da to pitanje "nije dio jučerašnjeg sporazuma".

Stoltenberg je rekao i da će jasna poruka ovog NATO samita biti da moraju stajati uz Ukrajinu koliko god je potrebno.

"Uvjeren sam da će po pitanju članstva saveznici ponovo potvrditi da će Ukrajina postati članica", dodao je Stoltenberg.

Govoreći o korištenju kasetnog streljiva Stoltenberg je rekao da je ona korištena na obje strane u ratu u Ukrajini.

"Razlika je u tome što Rusija koristi kasetno streljivo za invaziju i okupaciju druge zemlje, dok je Ukrajina koristi za obranu od ruske agresije", rekao je Stoltenberg.

Kopirati
Drag cursor here to close