Koja je procedura

Kako Rusi mogu lansirati nuklearne rakete?!

Istina je i to da nitko na zapadu ne može biti potpuno siguran oko detalja nuklearnog lansiranja u Kremlju. Isto vrijedi za svaku nuklearnu silu
Vijesti / Svijet | 30. 04. 2022. u 07:13 Bljesak.info
Koliko nuklearnog oružja ima Rusija?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što praktično iz vrha administracije Vladimira Putina nije preostao nitko tko EU-u i SAD-u još nije prijetio nuklearnim udarom zbog smetanja ruskom ratnom stroju da pokori Ukrajinu, Der Spiegel je dilemu pokušao okončati odgovorom na pitanje: Kolika je doista opasnost od (ruskog) nuklearnog napada?

Jasno je da je "crveni gumb" samo figura, da to iz niza razloga ne funkcionira tako u niti jednoj zemlji na svijetu koja posjeduje nuklearno naoružanje, prenosi RTL.

Još od filma iz 1964. "Dr. Strangelove: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu" opća je stvar da je procedura detaljna i ozbiljna skoro koliko je ozbiljna prijetnja sveopćim uništenjem da se posegne za "prvim udarom".

Kakva je procedura u Rusiji?

Jörg Römer je u objašnjavanje ušao optimistično: "Dobra je vijest to što većina stručnjaka za sigurnost polazi od toga da to (lansiranje) baš i nije moguće tako lako izvesti. Razlog za to je što Rusija, isto kao i SAD, raspolaže 'nuklearnim koferima'. Na televizijskim snimkama vidi se da Putin ili netko iz njegove blizine, taj kofer uvijek nosi sa sobom."

"I sva je prilika da on nije jedini koji ima takav kofer", kazao je Römer.

"Prema onome koliko se zna, postoje tri takva kofera. Jednoga ima Putin, drugoga ministar obrane Sergej Šojgu. A trećega zapovjednik generalštaba Valerij Gerasimov. I prema svemu onome što se pretpostavlja, lansiranje nuklearnog oružja moguće je samo kad se aktiviraju sva tri kofera odjednom", objasnio je.

Istina je, doduše, i to da nitko na zapadu ne može biti potpuno siguran oko detalja procedure nuklearnog lansiranja u Kremlju. Isto vrijedi za svaku zemlju s nuklearnim naoružanjem. A od njih Rusija raspolaže drugim najvećim arsenalom na svijetu, iza SAD-a. 

"Unatoč tome, važno je da se ne širi panika", smatra Römer:

"Jer, ako se trezveno promisli, velika većina argumenata ide protiv korištenja nuklearnog oružja. Od Drugog svjetskog rata, unatoč eskalacijama kriza, čak unatoč nesrećama koje su umalo dovele do nuklearnog udara, do lansiranja nuklearnog projektila nikada nije došlo. To onda znači da barem djelomično još uvijek možemo mirno spavati."

Ruska državna TV opisala koliko bi dugo projektil 'Sotona 2' letio do Londona, Berlina, Pariza

Zastupnik Dume Jevgenij Popov je upozorio da Velika Britanija također ima nuklearno oružje. A nije ona jedina nuklearna sila na zapadu

Na ruskoj državnoj televiziji ''Russia 1'' voditeljica Olga Skabejeva i zastupnik Dume Aleksej Žuravljov, razgovarali su u koliko bi sekundi interkontinentalnom balističkom projektilu Sarmat, zvan i Sotona II, trebalo da stigne do prijestolnica Velike Britanije, Njemačke i Francuske, zemalja koje isporučuju oružje u Ukrajinu, javlja Ukrajinska Pravda.

Rusija tvrde da može uništiti područje veličine Francuske ili Teksasa. Prema američkim izvorima smatra se da bi Rusija takve projektile mogla opremiti s deset ili više nuklearnih bojevih glava.

"Jedan Sarmat i to je to - Britansko otočje je postojalo, Britansko otočje više ne postoji. Ozbiljan sam", rekao je Žuravljevov.

Zastupnik Dume Jevgenij Popov  je upozorio da Velika Britanija također ima nuklearno oružje, a u slučaju da Rusija iskoristi projektil Sarmat, "nitko neće preživjeti, nitko neće ostati na planetu".

"Nikad ne reci nikad", odgovorio je Žuravljevov.

Skabejeva je navela je da je vrijeme leta Sarmata od Kalinjingrada do Berlina 106 sekundi, od Kalinjingrada do Pariza - 200 sekundi, a do Londona - 202 sekunde.

Kopirati
Drag cursor here to close