Oštre reakcije

Kremlj: Izravan sukob s NATO-om bit će neizbježan ako kročite u Ukrajinu

Macron je na konferenciji u Parizu potvrdio kako "u ovoj fazi nema konsenzusa" oko odluke, ali da "ništa ne treba isključiti".
Vijesti / Svijet | 27. 02. 2024. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kremlj je reagirao na izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako slanje zapadnih trupa na teren u Ukrajini nije "isključeno" u budućnosti.

Macron je na konferenciji u Parizu potvrdio kako "u ovoj fazi nema konsenzusa" oko odluke, ali da "ništa ne treba isključiti".

"Sama činjenica da se razgovara o mogućnosti slanja određenih kontingenata u Ukrajinu iz zemalja NATO-a vrlo je važan novi element", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima kada su ga upitali o Macronovim izjavama.

Osvrnuo se i na rizik od izravnog sukoba Rusije i NATO-a ako članice NATO-a pošalju svoje trupe da se bore u Ukrajini.

"U tom slučaju ne bismo morali govoriti o vjerojatnosti, nego o neizbježnosti (izravnog sukoba)", naveo je Peskov.

Švedska, Češka i Poljska distancirale su se od Macronovih izjava. Kijev je u međuvremenu pozitivno reagirao na Macronove komentare. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak istaknuo je kako je rasprava o potencijalnoj zapadnoj intervenciji u ratu bila dobra.

"Ovo pokazuje, prvo, apsolutnu svijest o rizicima koje Europi predstavlja militaristička, agresivna Rusija", napomenuo je.

Kopirati
Drag cursor here to close