Rat u Ukrajini

Zelenski prvi put progovorio o broju ukrajinskih žrtava

Predsjednik Ukrajine u ponedjeljak je kazao kako je u ratu protiv Rusije dosad ubijena 31 tisuća Ukrajinaca.
Vijesti / Svijet | 26. 02. 2024. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volodimir Zelenski je prvi put dao brojku poginulih na ukrajinskom bojnom polju u ratu sa Rusijom, priznajući da je ubijeno 31.000 vojnika i rekavši da će 2024. biti odlučujuća za ishod sukoba, javlja Guardian.

Govoreći u Kijevu dan nakon što se navršilo dvije godine od invazije Vladimira Putina, ukrajinski predsjednik je rekao da vjeruje da će njegova zemlja pobijediti unatoč nedavnim vojnim neuspjesima. Priznao je da je zapadno oružje bilo u nedostatku i da je bilo ključno u vrijeme kada su njegove trupe bile nadjačane.

Superiornost

Govoreći o nedostatku streljiva, on je rekao da su Ukrajinci u jednom trenutku krajem prošle godine ispalili jednu granatu na svakih dvanaest koje su ispalili Rusi. Odnos je sada bio 1:7.

"Oni imaju veliku superiornost", priznao je.

Odbio je reći koliko je ukrajinskih pripadnika vojske ranjeno, rekavši da bi takvi detalji mogli pomoći Moskvi, ali da su zapadne procjene o broju poginulih Ukrajinaca previsoke. Američki dužnosnici vjeruju da je ubijeno 70.000 vojnika i 120.000 ranjeno.

Zelenski je naveo da broj ubijenih Rusa iznosi oko 180.000 i da je ukupno ruskih žrtava, uključujući ranjene, oko 500.000. Također je optužio Kremlj za smrt ruskog opozicijskog lidera Alekseja Navaljnog.

Pozitivne odluke

Republikanci u Zastupničkom domu u Washingtonu već četiri mjeseca blokiraju paket vojne i ekonomske pomoći Kijevu vrijedan 61 milijardu dolara. Zelenski je rekao da se nada kako će američki Kongres uskoro usvojiti paket pomoći, koji uključuje prijeko potrebne zamjene raketa protuzračne odbrane koje se koriste za zaštitu Kijeva i drugih gradova.

"Siguran sam da će biti pozitivne odluke. Inače će me dovesti do toga da se pitam u kakvom svijetu živimo. Računamo na podršku Kongresa", rekao je Zelenski, naglašavajući da se skoro sav novac troši unutar SAD-a kod proizvođača oružja.

Zelenski je 2024. godinu opisao kao "prekretnicu" i rekao da će ishod predsjedničkih izbora u SAD-u u studenom biti ključni čimbenik. Ako Donald Trump osvoji drugi mandat, očekuje se da će prekinuti pružanje pomoći Kijevu.

"Ova godina će definirati format završetka rata", rekao je Zelenski.

Diplomatska i vojna podrška

Kako navodi Guardian, zemlje EU pokušavaju pojačati diplomatsku i vojnu podršku Ukrajini. Francuski predsjednik Emmanuel Macron ugostit će europske lidere na konferenciji, a to će biti prilika za sudionike da "ponovno potvrde svoju odlučnost" da pobijede ruski agresivni rat, priopćilo je francusko predsjedništvo.

Njemački kancelar Olaf Scholz i poljski predsjednik Andrzej Duda će prisustvovati, kao i britanski ministar vanjskih poslova David Cameron. Zelenski će emitirati video. On je u nedjelju rekao da je tražio od Macrona da Ukrajini osigura borbene avione Mirage.

Kijev također želi da Berlin isporuči svoj sistem krstarećih raketa dugog dometa Taurus za gađanje ruskih ciljeva daleko od linije fronta. Scholzova vlada do sada nije bila voljna da to učini. Zelenski je rekao da razumije da Berlin čeka da Washington preuzme vodstvo, kao što je to ranije činio s isporukom borbenih tenkova.

Zelenski je odbio dati detalje o sistemu Storm Shadow dugog dometa koji je Britanija donirala prošle godine. Na pitanje Guardiana bi li pozdravio Keira Starmera kao budućeg premijera, on je diplomatski odgovorio: "To je vaša odluka. Imamo dobre odnose (sa UK). Govorio sam u parlamentu i upoznao vladu i opoziciju".

Nove realnosti

Rekao je da će uskoro biti održan mirovni samit u Švicarskoj, nakon čega će uslijediti još jedan sastanak kasnije na "drugom kontinentu". Rusija vjerojatno neće prisustvovati. Kremlj kaže da su četiri ukrajinske provincije na jugu i istoku – uključujući i teritoriju koju ne kontrolira – sada ruske i da Ukrajina mora prihvatiti "nove realnosti".

Zelenski je djelovao optimistično tijekom konferencije za novinare. Govorio je uglavnom na ukrajinskom, povremeno se obraćajući novinarima na engleskom. On je negirao da se njegova zemlja suočava sa "najslabijim trenutkom" i rekao je da su prvi mjeseci invazije, kada su ruske snage prijetile Kijevu, bili gori.

Priznao je da će ožujak i travanj biti "teški" i predvidio je da će Moskva vjerojatno pokrenuti veliku ofanzivu u svibnju. Uz pravo oružje, Ukrajina bi također mogla da izvrši kontranapad. Dodatnih 10 američkih sistema Patriot radikalno bi promijenilo situaciju i omogućilo Ukrajini da brani svoju dugu liniju fronta, rekao je on.

Zelenski je odbio reći zašto je nedavno smijenio svog vrhovnog zapovjednika Valerija Zalužnog.

"To je interna stvar", rekao je, te naveo da je to bilo povezano s "novim planom".

Kopirati
Drag cursor here to close