Čeka se odgovor

Kosovski parlament zatražio pokretanje pregovora o članstvu u NATO-u

Kosovo je pod nadzorom NATO-ovih snaga od 1999. i zaustavljanja rata između etničkih Albanaca i srbijanskih snaga, a zemlja koja broji 1,8 milijun stanovnika sada želi ulazak u Sjevernoatlantski savez.
Vijesti / Svijet | 03. 03. 2022. u 17:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Kosovske vojne snage

Kosovski parlament donio je u četvrtak rezoluciju kojom poziva vladu na pokretanje pregovora o članstvu u NATO-u, potaknut invazijom Rusije na Ukrajinu.

Kosovo je pod nadzorom NATO-ovih snaga od 1999. i zaustavljanja rata između etničkih Albanaca i srbijanskih snaga, a zemlja koja broji 1,8 milijun stanovnika sada želi ulazak u Sjevernoatlantski savez.

''Kosovski parlament traži od vlade poduzimanje svih potrebnih koraka, u koordinaciji s međunarodnim partnerima, za podnošenje zahtjeva za ulazak u članstvo NATO-a, Europske unije, Vijeća Europe i drugih međunarodnih organizacija'', navodi se u rezoluciji koju je poduprlo 94 zastupnika od 120 koliko broji kosovski parlament.

Zastupnici srpske manjine bojkotirali su sjednicu.

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je da će njegova vlada zatražiti članstvo u NATO-u, prvo pridružujući se programu Partnerstvo za mir, kroz koji NATO ostvaruje bilateralnu suradnju s nečlanicama.

Zastupnici koji su nosili ukrajinske zastavice s natpisom "Mi smo uz Ukrajinu" također su glasanjem osudili rusku invaziju na tu zemlju. Kosovo se također pridružilo drugim zemljama u uvođenju sankcija Moskvi.

No četiri članice NATO-a, Rumunjska, Španjolska, Grčka i Slovačka, nisu priznale kosovsku neovisnost proglašenu 2008., što će otežati nastojanja Kosova za ulaskom u članstvo.

Kosovo je u procesu izgradnje svoje vojske koja bi, kad taj proces bude dovršen, trebala brojati 5.000 redovnih vojnika i 3.000 pričuvnih.

Kosovska vlada u srijedu je pozvala svoje građane kod kuće i u inozemstvu da doniraju novac namijenjen jačanju sigurnosnih snaga.

Glavni je zadatak NATO snaga na Kosovu, koji broje 3.700 vojnika, očuvanje mira na sjeveru zemlje, gdje oko 50.000 lokalnih Srba, koje podupire Beograd, odbija priznati kosovske vlasti i zalaže se za podjelu po etničkim linijama i pridruživanje Srbiji.

Srbija i njen tradicionalni saveznik Rusija ne priznaju kosovsku neovisnost i Beograd još uvijek Kosovo smatra svojom odmetnutom pokrajinom.

Kopirati
Drag cursor here to close