Sastanci

Turska podržava ulazak Kosova u NATO, ali neće uvesti sankcije Rusiji

Turska se ne planira pridružiti sankcijama prema Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu koja je danas ušla u šesti dan.
Vijesti / Svijet | 01. 03. 2022. u 21:51 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je danas poslije sastanka s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani, da njegova zemlja podržava i da će se zalagati za ulazak Kosova u NATO.

"Turska kao važna zemlja NATO-a ne vidi ništa loše u članstvu Kosova u NATO. Ne treba nam ničija dozvola da podržimo proces članstva u NATO. Poduzeli smo korake. Kao što smo uradili u slučaju priznanja, tako ćemo učiniti za proces članstva Kosova u NATO", rekao je Erdogan.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Turska druga zemlja, poslije SAD-a, koja je priznala nezavisnost Kosova, i da je mnogo doprinijela tom procesu i da i dalje lobira da osigura što veće priznanje Kosova.

"Na isti način, naši susreti i kontakti nastavljaju da donose nova priznanja od zemalja koje to nisu učinile. Vjosa Osmani mi je na sastanku koji smo imali dala imena nekoliko zemalja kako bismo osigurali nova priznanja Kosova i želimo da imamo nova priznanja", rekao je Erdogan.

Osmani je rekla da je Kosovo zainteresirano da nastavi dobre odnose s Turskom i pohvalila Erdoganovu ulogu u podršci Kosovu i pomoć Turske u stjecanju novih priznanja.

"Kosovo treba da uđe u NATO, gdje Turska ima važnu ulogu i zahvaljujem predsjedniku Erdoganu na njegovom radu u tom pravcu. Turska može mnogo da uradi u okviru NATO-a podržavajući Kosovo", rekla je ona.

Osmani je rekla da su za dobre odnose dvije zemlje značajnu ulogu imali Albanci u Turskoj i turska zajednica na Kosovu i da je Turska među saveznicima koji nikada nisu napustili Kosovo.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom predsjednica Kosova je rekla da samo međusobno priznanje garantira mir i stabilnost u regiji, ali da Srbija opstruira proces dijaloga.

 

Turska se ne planira pridružiti sankcijama prema Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu koja je danas ušla u šesti dan.

Ovu informaciju je potvrdio ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu koju je prenio TRT World na Twitteru bez navođenja detalja.

Do sada su Rusiji sankcije uvele brojne europske zemlje, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, a očekivala se i konačna odluka Turske pogotovo nakon jučerašnje poruke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da Turska brani ulaz ratnim ruskim brodovima u Crno more.

Kopirati
Drag cursor here to close