Pištolji na vodu

Srbija na žeravici: Ako prizna Dombas, mora priznati i Kosovo

"Sa Ukrajincima ćemo biti solidarni koliko god možemo", rekao je hrvatski predsjednik.
Vijesti / Svijet | 25. 02. 2022. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u obraćanju na Pantovčaku osudio je ponovno ”agresiju Rusije na Ukrajinu”, ali je poručio ”Ukrajinu ne treba pustiti u NATO članstvo” te ocijenio kako se ne boji širenja rata u regiji zapadnog Balkana.

Drugog izbora nema

Govoreći u sankcijama koje su zapadne države uvele protiv Rusije nakon intervencije u Ukrajini, Milanović je ustvrdio kako se radi o najstrožim sankcijama do sada, ali je poručio kako sankcije ne mogu zaustaviti napredovanje ruke vojske.

„Podržali smo ih, drugog izbora nema. Bile su nužne i opravdane ali nažalost ne djeluju”, izjavio je.

Na pitanje novinara, ponovio je svoj ranije izrečen stav kako ne želi da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu, istaknuvši kako to nije njihova dužnost, no kako je drugačijeg stava o slanju vojnika u baltičke države jer one su članice NATO-a, rekao je, te ocijenio kako te države za sada nisu ugrožene.

„Ništa ne opravdava vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu. To je agresija, ruska vojska ulazi u Kijev”, poručio je hrvatski predsjednik.

Uplitanje Gruzije

Najavio je sudjelovanje danas na NATO summitu sa službenim stavom kojega je ranije uputio u javnost u kojem je nedvojbeno osudio rusku vojnu intervenciju u Ukrajini, ali ocijenio je kako smatra neozbiljnim da se NATO summit u ovako važnoj situaciji saziva telefonom i održava putem videokamere.

Kritizirao je politiku Europske unije prema zemljama zapadnog Balkana te ocijenio kako Gruziji ne treba davati perspektivu ulaska u EU, s obzirom da je „zapad više puta obećavao i zavlačio Tiranu, Podgoricu i Sarajevo, a te zemlje ili nisu otvorile niti jedno poglavlje ili tek njih nekoliko”.

"A Gruziju u to uplitati je avanturistički. Gruzija je kavkaska država, mora imati što bolji status, ali i dobre i uređene odnose s Rusijom, ma tko tamo bio na vlasti. Kriteriji moraju biti strogi. NATO mora biti ekskluzivni klub, samo na poziv, najboljima, ne otvorena vrata", rekao je.

"Sa Ukrajincima ćemo biti solidarni koliko god možemo", rekao je.

Pištolji na vodu

Komentirajući spekulacije o mogućem proširenju sukoba na regiju, Milanović je kazao kako se Srbija trenutno nalazi „na žeravici” te kako Beograd „igra igru i čeka kad će Rusi ući u Kijev”.

„Takvi vas napast ne mogu. Što će napasti, Kosovo? Čime? Pištoljima na vodu? Ako se misli na Dodika, čime, kojim streljivom i novcem i uz čiju logističku potporu? Pa, ruski avioni ne mogu preletjeti teritorij NATO članica, ne mogu preko Rumunjske i Bugarske doći na ovo područje”, kazao je Milanović.

Dodao je kako sve navedene entitete trenutno vidi kao jako slabe te kako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u nemogućoj poziciji da ako prizna Dombas, morao bi priznati i Kosovo.

Milanović je poručio kako će Hrvatska, ako se pokaže potrebnim, sigurno primiti određeni broj izbjeglica iz Ukrajine.

Kopirati
Drag cursor here to close