Za njemačke medije

Rat između Kosova i Srbije? Schmidt nema brige

''Ovdje se radi o taktičkim, nažalost nasilnim prepirkama koje mogu biti instrumentalizirane, a koje ne odražavaju nikakav spontani bijes bilo kojeg naroda'', kaže Christian Schmidt
Vijesti / Svijet | 31. 05. 2023. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt rekao je u intervjuu za televizijsku stanicu Phoenix da smatra malo vjerojatnoj eskalaciji između Srbije i Kosova nakon nedavnih nereda na sjeveru Kosova.

Na pitanje bi li moglo doći do rata između Kosova i Srbije, Schmidt je odgovorio:

''Ne, nemam takve brige. Jer snage razuma prevladavaju. Ovdje se radi o taktičkim, nažalost nasilnim prepirkama koje mogu biti instrumentalizirane, a koje ne odražavaju nikakav spontani bijes bilo kojeg naroda'', rekao je on za Phoenix.

Izjavio je da je u prošlosti bilo mnogo dramatičnijih sukoba, te da sadašnji sukob može biti 'ograničen'. Mišljenja je da je preduvjet za približavanje stavova ''da postoji struktura orijentirana na pravila koja objema – u ovom slučaju Kosovu i Srbiji – daje mogućnost paralelnog postojanja''.

Međutim, ono što vidi kao opasnost je to što ''na Balkanu što sukobi ne mogu biti ograničeni na regije''.

''Balkan je sam po sebi lako zapaljiva regija u kojoj svi treba da damo sve od sebe da podržimo mir i odsustvo nasilja'', rekao je Schmidt, te dodao da je zbog toga “neophodno” posredovanje Europske unije, prenosi N1.

Schmidt je rekao da je potrebno pronaći “način međusobne suradnje” i “priznavanje nezavisnosti dotičnih zemalja”.

Kopirati
Drag cursor here to close