Francuski predsjednik

Macron upozorava na odgovornost kosovskih vlasti nakon žestokih okršaja na Kosovu

Francuski predsjednik zamjera kosovskim čelnicima što nisu poštovali dogovor kojim se završio proces pokrenut pod europskim posredovanjem, uz posebno sudjelovanje čeških pregovarača, njemačkog kancelara Olafa Scholza, visokog predstavnika EU-a.
Vijesti / Svijet | 31. 05. 2023. u 13:43 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u srijedu na "odgovornost kosovskih vlasti" u pogoršanju situacije na Kosovu, nakon žestokih okršaja u kojima je ozlijeđeno 30 vojnika NATO-ovih snaga.

"Očito je da postoji odgovornost kosovskih vlasti u sadašnjoj situaciji i da se ne poštuje dogovor koji je bio važan, a potpisan je prije samo nekoliko tjedana", rekao je Macron na tiskovnoj konferenciji u Bratislavi, u Slovačkoj.

Situacija je već nekoliko dana veoma napeta na tom području, gdje se krize nastavljaju iz godine u godinu. Mnogi pripadnici srpske zajednice koja je većinska u četirima gradovima na sjeveru, ne priznaju vlast Prištine i odani su Beogradu.

Srbi su bojkotirali lokalne izbore u travnju u tim mjestima, pa su na izborima, na kojima je odaziv bio manji od 3,5 posto, izabrani albanski načelnici općina. Njihovo preuzimanje dužnosti prošlog tjedna potaknulo je nasilje.

"Jasno smo rekli kosovskim vlastima da je raspisivanje izbora bilo pogrješka", istaknuo je Macron.

Francuski predsjednik zamjera kosovskim čelnicima što nisu poštovali dogovor kojim se završio proces pokrenut pod europskim posredovanjem, uz posebno sudjelovanje čeških pregovarača, njemačkog kancelara Olafa Scholza, visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i njega osobno.

Kopirati
Drag cursor here to close