Migranti

SAD će rasporediti dodatne snage na granicu s Meksikom zbog mogućeg vala migranata

Oko 1.500 vojnika bit će poslano na granicu, pored 2.500 onih koji su već tamo kako bi pružili podršku vlastima granične službe suočenim s mogućim naletom migranata
Vijesti / Flash | 03. 05. 2023. u 10:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pentagon je priopćio da će rasporediti dodatne snage kako bi pomogao u pružanju sigurnosti na granici SAD-a i Meksika jer se dužnosnici plaše porasta pokušaja prelazaka migranata nakon što 11. svibnja isteknu imigracijska ograničenja nametnuta zbog Covid-19.

Oko 1.500 vojnika bit će poslano na granicu, pored 2.500 onih koji su već tamo kako bi pružili podršku vlastima granične službe suočenim s mogućim naletom migranata, javlja France 24.

"Tijekom 90 dana, dodatne trupe 'popunit' će ključne nedostatke, poput detekcije i praćenja, unosa podataka i podrške skladištu", rekao je u izjavi glasnogovornik brigadnog generala Pat Ryder.

Strogi protokol

Administracija predsjednika Joea Bidena ukinut će 11. svibnja hitni zdravstveni nalog poznat kao Naslov 42, strogi protokol koji je proveo prethodni predsjednik Donald Trump za uskraćivanje ulaska migrantima i protjerivanje tražitelja azila na temelju pandemije Covid.

S ublažavanjem propisa o koronavirusu, uključujući odluku od ponedjeljka da se ukinu zahtjevi za cijepljenje za putnike koji dolaze, Bidenova administracija više ne može opravdati korištenje Naslova 42 za zaustavljanje migracije.

Umjesto toga, administracija planira odvratiti nedokumentirane migrante korištenjem naloga pod nazivom Naslov 8, koji kriminalizira ilegalne prelaske granice, čineći budući zakoniti boravak nemogućim.

Washington kaže da se migranti i tražitelji azila sada moraju prijaviti za intervjue s imigracijskim službenicima iz svojih zemalja ili zemalja kroz koje prolaze kako bi došli do granice.

Kopirati
Drag cursor here to close