"Kineska stvar"

Kina: SAD se nema pravo miješati

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju o sastanku reklo je da Sjedinjene Države šalju "vrlo pogrešne, opasne signale" Tajvanu.
Vijesti / Svijet | 24. 09. 2022. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je optužila Sjedinjene Države za slanje "vrlo pogrešnih, opasnih signala" Tajvanu nakon što je američki državni tajnik svom kineskom kolegi rekao da je održavanje mira i stabilnosti u Tajvanu od vitalne važnosti.

Tajvan je bio u središtu 90-minutnih, "izravnih i iskrenih" razgovora između državnog tajnika Antonyja Blinkena i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku, rekao je američki dužnosnik novinarima, prenosi Hina. 

Šalju "opasne signale" 

"S naše strane, državni tajnik je jasno rekao da je, u skladu s našom dugotrajnom politikom jedne Kine, koja se nije promijenila, održavanje mira i stabilnosti u (Tajvanskom) tjesnacu od vitalne važnosti", rekao je dužnosnik.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju o sastanku reklo je da Sjedinjene Države šalju "vrlo pogrešne, opasne signale" Tajvanu, a što su tajvanske aktivnosti prema neovisnosti otvorenije, to je manje vjerojatno da će doći do mirnog rješenja.

"Pitanje Tajvana unutarnja je kineska stvar i Sjedinjene Države nemaju se pravo miješati u to koja će se metoda koristiti za njegovo rješavanje", citiralo je ministarstvo Wangove riječi.

Napetosti oko Tajvana porasle su nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi u kolovozu - nakon čega su uslijedile velike kineske vojne vježbe - kao i obećanja američkog predsjednika Joea Bidena da će braniti demokratski otok.

Odmak 

Bidenova izjava bila je njegova najeksplicitnija izjava o upućivanju američkih trupa u obranu otoka. Bio je to odmak od dugogodišnje američke politike "strateške dvosmislenosti", koja ne daje do znanja hoće li Sjedinjene Države vojno odgovoriti na napad na Tajvan.

Bijela kuća inzistira na tome da se njena politika prema Tajvanu nije promijenila, ali Kina je rekla da su Bidenove izjave poslale pogrešan signal onima koji traže neovisni Tajvan.

U telefonskom razgovoru s Bidenom u srpnju kineski čelnik Xi Jinping upozorio je na Tajvan, rekavši da će "oni koji se igraju vatrom stradati od nje".

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih pokrajina i dugo je obećavala da će otok staviti pod svoju kontrolu i nije isključila upotrebu sile da to učini.

Tajvanska vlada oštro se protivi zahtjevima Kine i kaže da o budućnosti otoka mogu odlučivati samo 23 milijuna njegovih stanovnika.

Tajvansko ministarstvo vanjskih poslova, reagirajući na sastanak Blinkena i Wanga, reklo je da su "nedavne provokativne akcije Kine" Tajvanski tjesnac učinile središtem rasprave, a Kina pokušava "zbuniti međunarodnu publiku tvrdnjama koje su u suprotnosti sa stvarnošću".

Kopirati
Drag cursor here to close