Opet se zakuhalo

Katalonija opet ključa: Stranka za podršku vlasti traži referendum za samostalnost

No svoju je podršku uvjetovala u ponedjeljak "amnestijom" za organizatore zabranjenog referenduma iz 2017. godine, među kojima je Puigdemont, te "samoodređenjem" Katalonije što znači organiziranje dogovornog referenduma.
Vijesti / Svijet | 24. 07. 2023. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajedno za Kataloniju (JxCAT), stranka bivšeg katalonskog premijera Carlesa Puigdemonta u egzilu, ključna je za sastavljanje vlade u Španjolskoj nakon što na parlamentarnim izborima u nedjelju niti lijevi niti desni blok nije dobio dovoljan broj glasova za upravljanje zemljom.

Lijevi blok stranaka osvojio je 172, a desni 170 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta. Za sastavljanje vlade potrebno je 176 zastupnika.

Zajedno za Kataloniju, koja zagovara neovisnost te automnomne pokrajine na sjeveroistoku, dobila je sedam zastupnika pa može donijeti prevagu.

Neovisnost Katalonije

Premda je to stranka desnog centra, njezin glavni cilj je neovisnost Katalonije, turističkog i industrijskog motora države, pa je u stalnom sukobu sa španjolskom desnicom koja inzistira na cjelovitosti Španjolske.

Zajedno za Kataloniju stoga može omogućiti aktualnom socijalističkom premijeru Pedru Sanchezu da dođe do dovoljog broja zastupnika, smatrajući njegov stav prema pitanju Katalonije blažim.

No svoju je podršku uvjetovala u ponedjeljak "amnestijom" za organizatore zabranjenog referenduma iz 2017. godine, među kojima je Puigdemont, te "samoodređenjem" Katalonije što znači organiziranje dogovornog referenduma.

Jordi Turull, generalni tajnik Zajedno za Kataloniju, rekao je za katalonsku radijsku postaju RAC1 da trenutno ne vidi mogućnost formiranja vlade u Španjolskoj.

Podrška zastupnika

Narodna stranka desnog centra, koja je dobila najviše glasova, prva će idući mjesec pokušati skupiti podršku ostalih stranaka ali niti uz sve srodne stranke ne dolazi do potrebnih 176 zastupnika.

Ostane li njen lider Alberto Núñez Feijóo bez podrške za sastavljanje manjinske vlade, što je trenutno izgledno, red će doći na aktualnog premijera Sancheza koji je sa Španjolskom socijalističkom radničkom strankom (PSOE) zauzeo drugo mjesto.

Podrži li Zajedno za Kataloniju njegovu vladu ili se suzdrži od glasanja u parlamentu, Sanchez će dobiti novi četverogodišnji mandat.

"Potrebno je Sanchezu postaviti uvjete koji bi išli prema amnestiji i samoodređenju", izjavio je Turull. "Pritisak treba ići u tom pravcu", dodao je.

Sanchezova lijeva koalicijska vlada rekla je uoči izbora da neće dopustiti referendum u Kataloniji jer je suprotan španjolskom ustavu. No olabavila je kazneni zakon zamijenivšu termin "pobune" u "kršenje javnog reda", ublaživši kazne osuđenim organizatorima referenduma, javlja Hina.

Vraćanje starog zakona

Narodna stranka desnog centra, koja je bila na vlasti tijekom pokušaja odcjepljenja Katalonije prije šest godina, najavila je uoči izbora da će razmotriti vraćanje starog strožeg kaznenog zakona dođe li na vlast.

Puigdemont, čija je regionalna vlada bila organizirala zabranjeni referendum 2017., nalazi se u egzilu u Belgiji. Vrhovni sud traži njegovo izručenje kako bi mu se sudilo u Madridu, no zasad ne uspijeva u tome.

Španjolska, koja predsjeda Europskom unijom, do listopada mora dobiti novu vladu. Ne dogovore li se stranke do tada Španjolci će na nove izbore.

Kopirati
Drag cursor here to close