Ivanovets

Kamikaza dronovima potopljen ruski brod na Krimu

Ukrajinske specijalne postrojbe uništile su ruski raketni brod Ivanovets na Krimu. Brod je potonuo nakon niza direktnih pogodaka bespilotnih plovila.
Vijesti / Svijet | 01. 02. 2024. u 12:35 | M.Š. | Bljesak.info
"Ivanovets" na dnu - raketni čamac uništen je kao rezultat specijalne operacije GUR-a Ministarstva obrane

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavna uprava za obavještajne poslove Ministarstva obrane Ukrajine (GUR) oobjavila je snimke napada mornaričkih bespilotnih plovila na ruski raketni brod Ivanovets. U trenutku napada brod se nalazio u Donuslavskom jezeru na okupiranom Krimskom poluotoku. /Lokacija broda u trenutku napada/

Kao rezultat niza izravnih pogodaka u trup, ruski brod je prvo onesposobljen, a naknadno se prevrnuo na krmu i potonuo.

Kako su naveli u objavi na društvenim mrežama u noći s 31. siječnja na 1. veljače 2024. vojnici specijalne postrojbe "Grupa 13" Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine uništili su raketni čamac "Ivanovets" Crnomorske flote Ruske Federacije.

Izvor fotografije: Twitter / Korveta s vođenim projektilima Ivanovets

Korveta s vođenim projektilima Ivanovets / Projekt 12411 / Tarantul-III klasa

Raketna korveta Projekta 12411 nasljednik je korvete obitelji Molniya (Munja), razvijenih za izvoz. Razlikuje se od svog prethodnika (projekt 1241RE korvete) po tome što je zastarjeli raketni sustav P-20 (SS-N-2 Styx) zamijenjen raketnim sustavom Moskit (SS-N-22 Sunburn) koji ispaljuje nadzvučne protubrodske projektile, potpomognute novim višenamjenskim radarskim sustavom.

Uz relativno neznatan deplasman od 550 tona, "Molniya" je opremljena s četiri nadzvučne protubrodske rakete Moskit.

Raketna korveta projekta 12411 Molniya namijenjena je za borbu protiv borbenih brodova, amfibijskih brodova i drugih plovila na otvorenom moru. Ima različita oružja s mogućnostima zemlja-zemlja i zemlja-zrak.

Jedinstveni radarski sustav pokriva cijeli efektivni domet projektila, istovremeno prateći 15 ciljeva, te dodjeljuje šest označenih ciljeva u intenzivnom EW okruženju. Sustav za kontrolu paljbe detektira mete u zraku i na površini, vrši automatsko praćenje i izračunava podatke o paljbi.

Radar koji se koristi za otkrivanje površinskih ciljeva daje sustavu upravljanja paljbom podatke o označavanju pet ciljeva istovremeno. Korveta je također opremljena aktivnim ometačima radara i IFF radarom.

Raketna korveta opremljena je kompletnom navigacijskom i komunikacijskom opremom, snažnom plinskoturbinskom elektranom, klimatizacijskim i ventilacijskim sustavima za učinkovit rad u svim klimatskim uvjetima.

Osim udarnih projektila, korveta ima protuzračno raketno oružje i automatske topničke položaje. Ima 12 prijenosnih protuzračnih raketnih kompleksa Igla namijenjenih gađanju zračnih ciljeva u uvjetima prirodne vidljivosti.

Ugrađeni brzometni topovi 76 mm i 30 mm namijenjeni su uništavanju zračnih, površinskih i obalnih ciljeva. Također se mogu koristiti za likvidaciju plutajućih mina.

"Molniya" također ima dva lansera i kombinirane ometajuće granate za zaštitu ciljeva od protubrodskog oružja s različitim sustavima navođenja. Brzina broda je do 40 čvorova, domet plovidbe do 1600 milja, posada se sastoji od 40 članova.

Korveta s vođenim projektilima R-334 počela je da se gradi 4. siječnja 1988. u brodogradilištu Sredne-Nevskiy, Pontonny (br. 211), a porinuta je 28. srpnja 1989. U službu je primljena 30. prosinca 1989. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close