Istraga

Je li ruski zapovjednik pomagao pobuni Wagnera?

New York Times je izvijestio da su američki dužnosnici također rekli da postoje znakovi da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina.
Vijesti / Svijet | 28. 06. 2023. u 10:42 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''General Sergej Surovikin, zamjenik zapovjednika ruskih vojnih operacija u Ukrajini, znao je da vođa plaćenika Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskog vojnog vrha'', izvijestio je u utorak New York Times.

New York Times se poziva na američke dužnosnike upoznate s američkim obavještajnim podacima o Prigožinovoj pobuni te navodi da su dužnosnici "pokušavali saznati je li general Sergej Surovikin, bivši vrhovni ruski zapovjednik u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinovih akcija prošlog vikenda".

Obrana Moskve

Jevgenij Prigožin je u utorak odletio u egzil u Bjelorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratka pobuna njegovih Wagnerovih boraca tijekom vikenda, dok je predsjednik Vladimir Putin hvalio svoje oružane snage za sprječavanje građanskog rata.

New York Times je izvijestio da su američki dužnosnici također rekli da postoje znakovi da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina.

Jedan od saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina je u utorak rekao da su pobunjenici iz plaćeničke skupine Wagner toliko brzo mogli napredovati prema Moskvi zato što su snage odane državi bile usredotočene na jačanje obrane glavnog grada.

Odmetnuti šef plaćenika Jevgenij Prigožin je rekao da su njegovi borci prešli 780 kilometara u jednom danu i došli na svega 200 kilometara od Moskve u subotu, što je nazvao primjerom koji bi trebala slijediti ruska vojska u Ukrajini.

No, bliski Putinov saveznik Viktor Zolotov i čelnik Nacionalne garde je dao drukčije viđenje događaja.

"Veoma je jednostavno: koncentrirali smo svu našu snagu u Moskvi", rekao je Zolotov, koji je bio šef predsjedničke tjelesne straže od 2000. do 2013. i nekada ga se moglo vidjeti kako nosi automatsko oružje radi zaštite Putina na opasnim putovanjima.

Borba do smrti

Šezdesetdevetogodišnji Zolotov je kazao da je bio u neprestanom kontaktu s Putinom u petak i u subotu. Gardisti će, rekao je, u budućnosti biti opremljeni teškim naoružanjem i tenkovima nakon što su se morali pripremati za obranu ruske prijestolnice od Wagnerovih boraca.

Nacionalna garda, koja broji preko 340.000 pripadnika, uspostavljena je 2016. kako bi osiguravala red i sigurnost pored policijskih i sigurnosnih službi.

Zolotov, koji je kao tjelohranitelj stajao pored Borisa Jeljcina na tenku dok je vodio otpor protiv pokušaja državnog udara 1991., koji su tvrdolinijaši započeli protiv predsjednika Mihaila Gorbačova, rekao je da su njegovi ljudi bili spremni boriti se do smrti radi obrane države.

"Svi će oni ustrajati do smrti", kazao je Zolotov.

Pregovori s Prigožinom

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je rekao da ga je njegov ministar obrane Viktor Hrenin obavijestio da ne bi imao ništa protiv da jedinica poput Wagnera djeluje unutar bjeloruske vojske. Predsjednik je Hreninu naložio da o tome razgovara s Prigožinom.

''Ako Rusija propadne, ostat ćemo pod ruševinama. Svi ćemo umrijeti'', rekao je Lukašenko u Minsku na ceremoniji dodjele nagrada visokim časnicima, prenosi bjeloruska državna novinska agencija Belta.

S druge strane, Ukrajina je objavila kako u protuudaru glavne snage još nisu korištene.

Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar obrane, za Financial Times, rekao je kako njegova vojska ne napreduje sporo.

"Kada se to dogodi, svi ćete to vidjeti... Svi će vidjeti sve", rekao je za FT u intervjuu objavljenom danas, odbacivši medijska izvješća o sporom ukrajinskom napredovanju protiv dobro utvrđenih ruskih položaja.

''Glavne pričuve ukrajinskih trupa, uključujući većinu brigada nedavno obučenih na Zapadu i opremljenih modernim NATO-ovim tenkovima i oklopnim vozilima, tek trebaju biti korištene u operaciji'', rekao je Reznikov.

No, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je s dužnosti čelnika Ukroboronproma, državnog konglomerata za proizvodnju oružja, Jurija Husjeva, prema dekretu objavljenom u utorak navečer

Ukrajinski mediji navode da će njegov nasljednik biti 31-godišnji Herman Smetanin, koji vodi tvornicu oklopnih vozila u Harkivu.

Kopirati
Drag cursor here to close