Novi koraci

Izrael zaprijetio ratom Hezbollahu

Gantz je rekao: "Vrijeme ističe za diplomatsko rješenje, ako svijet i libanska vlada ne poduzmu akciju da spriječe pucanje na stanovnike sjevernog Izraela i da uklone Hezbollah s granice, izraelska vojska će to učiniti''.
Vijesti / Svijet | 28. 12. 2023. u 09:50 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen i član ratnog ureda Benny Gantz poručili su da bi Tel Aviv mogao poduzeti nove korake ako se napetost s Hezbollahom na libanskoj granici ne riješi diplomatskim putem.

Gantz je ustvrdio da bi se situacija na sjevernoj granici Izraela trebala promijeniti, ukazujući na napade koje izvodi Hezbollah.

Prijeteći ratom protiv Hezbollaha, Gantz je rekao: "Vrijeme ističe za diplomatsko rješenje, ako svijet i libanska vlada ne poduzmu akciju da spriječe pucanje na stanovnike sjevernog Izraela i da uklone Hezbollah s granice, izraelska vojska će to učiniti."

Ministar vanjskih poslova Cohen izašao je pred kamere nakon obilaska libanske granice i poput Gantza zaprijetio ratom protiv Hezbollaha.

Ciljajući na vođu Hezbollaha Hasana Nasrallaha, Cohen je rekao: "Nasrallah mora shvatiti da je on na redu."

Pozivajući Hezbollah da se povuče s libanske granice s Izraelom, Cohen je rekao: "Radit ćemo na tome da iskoristimo diplomatsku opciju na najbolji način. Ako to ne uspije, sve opcije su na stolu."

Na granici između izraelske vojske i Hezbollaha od 8. listopada povremeno dolazi do sukoba. U tim sukobima poginulo je 28 libanonskih civila, 129 pripadnika Hezbollaha, pet izraelskih civila i devet izraelskih vojnika.

Kopirati
Drag cursor here to close