Jedan od najutjecajnijih časnika

Iran prijeti Izraelu nakon ubojstva generala

Mousavi je pomogao nadzirati isporuku oružja libanonskoj miliciji Hezbolahu, koji uživa potporu Irana i više je puta napadao sjeverni Izrael u znak podrške Hamasu od početka rata u Gazi.
Vijesti / Svijet | 27. 12. 2023. u 17:15 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski ministar obrane u srijedu je zaprijetio osvetom Izraelu nakon što je u Siriji ubijen visokopozicionirani general. "U pravo vrijeme i na pravom mjestu snažno ćemo odgovoriti slabom cionističkom neprijatelju (Izraelu)", rekao je Mohammad Reza Ashtiani, prenosi iranska novinska agencija Tasnim.

General Seyed Razi Mousavi, iz iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC), ubijen je ponedjeljak u navodnom izraelskom zračnom napadu na predgrađe Damaska, sirijske prijestolnice.

Prema New York Timesu, Mousavi je pomogao nadzirati isporuku oružja libanonskoj miliciji Hezbolahu, koji uživa potporu Irana i više je puta napadao sjeverni Izrael u znak podrške Hamasu od početka rata u Gazi.

Izrael često napada lokacije u ratom razorenoj Siriji kako bi spriječio Iran da proširi svoj vojni utjecaj u regiji preko lokalnih milicija. Mousavi je bio osoba od povjerenja moćnog generala IRGC-a Kasima Sulejmanija, kojeg su Sjedinjene Države ubile u napadu dronom u Iraku 2020. godine, piše Tasnim.

Internetski portal Amwaj objavio je da je Mousavi imao desetljeća vojnog iskustva u Siriji i Libanonu. Iako je ranije o generalu malo toga bilo poznato, smatralo ga se jednim od najutjecajnijih časnika Revolucionarne garde u inozemstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close