Izbori u Crnoj Gori

Preliminarni rezultati: Đukanović i Milatović idu u drugi krug

Nakon 87,5 posto prebrojanih glasova, Centar za monitoring i istraživanje Crne Gore priopćio je kako su Đukanović i Milatović osvojili najveći broj glasova u prvom krugu izbora.
Vijesti / Svijet | 19. 03. 2023. u 21:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kandidati za predsjednika Crne Gore Milo Đukanović (DPS) i Jakov Milatović (Pokret Evropa), ići će u drugi krug predsjedničkih izbora u ovoj državi koji će se održati 2. travnja.

Nakon 87,5 posto prebrojanih glasova, Centar za monitoring i istraživanje Crne Gore priopćio je kako su Đukanović i Milatović osvojili najveći broj glasova u prvom krugu izbora.

Drugi krug

Prema preliminarnim rezultatima aktualni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović osvojio je 35,4 posto glasova, dok je Milatović osvojio 29,2 posto glasova čime su ovi kandidati stekli uvjete za drugi krug izbora.

Treći na listi našao se Andrija Mandić (Za budućnost Crne Gore) sa 19,1 posto, a slijedi ga Aleksa Bečić (Demokratska Crna Gora) s 11 posto glasova.

Najmanji broj glasova osvojili su Draginja Vuksanović-Stanković, Goran Danilović i Jovan Radulović.

Trenutni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uoči današnjeg glasanja izjavio je kako vjeruje da će osvojiti najveći broj glasova i nastaviti s obavljanjem predsjedničke funkcije.

"Ovo je prilika da Crna Gora potvrdi svoju sposobnost da živi u uvjetima političke i društvene stabilnosti, da nastavni da predano realizira reforme, dostiže standarde i ostvaruje svoj cilj", poručio je Đukanović.

S druge strane, Milatović je nekoliko puta govorio o svom izbornom putu te je poručio kako Đukanović ne može zaustaviti slobodne građane.

"Đukanović ne može zaustaviti slobodne građane i građanke Crne Gore u našoj namjeri da ovu zemlju istrgnemo iz njegovih ruku i zauvijek je trasiramo na put pravde, jednakosti i pomirenja! Drugi krug predsjedničkih izbora bit će 'posljednja trka' Demokratske partije socijalista i lidera te partije Mila Đukanovića", rekao je ranije Milatović.

Pravo glasa

Pravo glasa na ovim izborima imalo je 542.154 građana.

U prvom krugu osim Đukanovića i Milatovića sudelovali su i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, čelnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i influenser Jovan Radulović Jodžir.

U Crnoj Gori danas se održavaju predsjednički izbori na kojima sudjeluje sedam kandidata. Biračka mjesta su otvorena u 7:00, a zatvorena u 20:00 sati. U 20:00 sati u Crnoj Gori su zatvorena sva biračka mjesta i slijedi brojanje glasova.

Izlaznost

Prema podacima CDT-a izlaznost do 20:00 sati bila je 63,6 posto. U izbornoj trci su predsjednik Demokratske partije socijalista i aktualni šef države Milo Đukanović, lider Nove srpske demokracije Andrija Mandić, Demokrata Aleksa Bečić i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, jedan od lidera Pokreta Europa sad Jakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović - Stanković i influenser Jovan Jodžir Radulović.

Do 19:00 sati izlaznost birača bila je 60,6 posto što je manje u odnosu na 2020. godinu kada je glasalo 74,2 posto građana Crne Gore.

Do 19:00 sati u Crnoj Gori je glasovalo 60,6 posto ili oko 328.800 birača, prema podacima CDT-a.

Na sjeveru zemlje je glasovalo 58,9 posto, u centralnoj regiji 66 posto, dok je na jugu glasovalo 51,2 posto.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima moglo je iskoristiti 542.154 građana. Najviše birača je u Podgorici – 143.608, a najmanje u Šavniku – 1.777.

Ovo su četvrti predsjednički izbori od obnove neovisnosti i osmi od uvođenja višestranačkog sistema.

Za predsjednika Crne Gore bit će izabran kandidat koji je dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasovali.

Ako nijedan kandidat ne dobije potreban broj glasova održava se drugi krug izbora za 14 dana, odnosno 2. travnja.

U drugom krugu sudjeluju dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

Predsjednik Crne Gore bira se na pet godina.

Kopirati
Drag cursor here to close