Prava i obveze

Crna Gora želi revidirati sporazum s Hrvatskom o progonu ratnih zločina

Podsjetili su da se slučaj Lora 3 odnosi na mučenje i ubojstvo 14 pripadnika JNA iz Crne Gore takozvane nikšićko-šavničke grupe tijekom 1992. godine, te da za taj slučaj još nema optužnice u Hrvatskoj.
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2023. u 19:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorski ministar pravosuđa Marko Kovač rekao je u ponedjeljak da treba razmisliti o reviziji sporazuma državnih tužiteljstava Crne Gore i Hrvatske o suradnji i gonjenju počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Kovač je tijekom saslušanja u parlamentu o primjeni sporazuma državnih tužiteljstava između dviju zemalja, s posebnim naglaskom na istragu slučaja Lora 3, rekao da u postojećem sporazumu postoji asimetričnost u pravima i obvezama, prenosi Hina.

Slučaj Lora 3 

"Ugovor se odnosi samo na obvezu crnogorskih tijela, tužiteljstva prije svega, da postupa po zahtjevima hrvatskih istražnih tijela”, kazao je Kovač, dodajući da će u komunikaciji s crnogorskim tužiteljstvom predložiti izmjenu sporazuma, “kako bi  u pravom smislu riječi bio sporazum, a ne ultimatum jedne strane prema drugoj".

Kovač je podsjetio da se slučaj Lora 3 odnosi na mučenje i ubojstvo 14 pripadnika JNA iz Crne Gore takozvane nikšićko-šavničke grupe tijekom 1992. godine, te da za taj slučaj još nema optužnice u Hrvatskoj.

"Širom BiH na više lokacija su pronađeni posmrtni ostaci 12 pripadnika JNA. Jedna osoba iz ove grupe je razmijenjena posredstvom Crvenog križa 1992., ali je zbog ozljeda preminula godinu dana kasnije u Crnoj Gori”, istaknuo je Kovač.

Dodao je da se sada jedino može kod hrvatskog pravosuđa i tužiteljstva tražiti da se i pored velikog proteka vremena ustraje u slučaju Lora 3, naglasivši da crnogorsko pravosuđe stoji na raspolaganju za bilo kakvu pomoć.

Državna tužiteljica Tanja Čolan Deretić rekla je da su crnogorski tužitelji sredinom 2018. posjetili kolege u Splitu te da su tada došli do podatka da dokazi koje su hrvatski tužitelji prikupili u tom predmetu ne pružaju dovoljno temelja za pokretanje kaznenog postupka protiv bilo koje osobe. 

Kritizirali sporazum

Predstavnici parlamentarne većine predvođeni prosrpskim Demokratskim frontom kritizirali su sporazum, ustvrdivši da se radi više o ultimatumu nego o sporazumu.

"Ovo je sramotan sporazum koji govori o tome kako je prethodni režim gledao na ove stvari i kako je svoje građane 'pustio niz vodu', a da nije htio obeštetiti te žrtve i njihove obitelji, niti postaviti pitanje o ovome. Za ovo neko treba odgovarati. Očito je i Prevlaka predana zbog ovoga”, kazala je Branka Bošnjak iz Demokratskog fronta.

Crna Gora i Hrvatska su u srpnju 2006., odmah nakon obnove crnogorske neovisnosti, potpisale Sporazum o suradnji i gonjenju počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Sporazum je, kako je tada priopćeno, između ostalog trebao omogućiti da državno tužiteljstvo Crne Gore podiže optužnice protiv svojih državljana koji su u Hrvatskoj optuženi za ratni zločin, ali su nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Kopirati
Drag cursor here to close