Zaharova

Iz Rusije poručeno što je dio rješenja

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova objavila je uvjete…
Vijesti / Svijet | 18. 03. 2023. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukidanje svih sankcija i poništavanje svih tužbi protiv Moskve pred međunarodnim sudskim instancama trebalo bi da bude sastavni dio mirovnog rješenja u Ukrajini'', izjavila je danas glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

"Da bi se osigurao održiv mir, neophodno je zalagati se za okončanje isporuke oružja i plaćenika Ukrajini, prekid neprijateljstava, povratak Ukrajine u neutralni vanblokovski status i međunarodno priznanje prava naroda na samoopredjeljenje", objavila je Zaharova, prenosi Srna.

Dodala je kako "Ukrajina mora biti demilitarizirana i denacificirana" i da "sve prijetnje koje dolaze sa njene teritorije moraju biti eliminirane", a "njen status države bez nuklearnog oružja mora biti osiguran i prava ruskog govornog stanovništva i nacionalnih manjina moraju biti zajamčena".

"Ukidanje svih nelegalnih sankcija i tužbe protiv Rusije pred međunarodnim sudovima treba da postane sastavni dio (ovog sporazuma)", navela je Zaharova u priopćenju.

Naime, Međunarodni krivični sud u Haagu izdao je u petak nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i ruske tajnice za prava djeteta Marije Lavove-Belove na osnovu navodne "protupravne deportacije" ukrajinske djece u Rusiju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je više puta izjavio da Rusija nije članica MKS-a i da Moskva ne priznaje njegovu jurisdikciju, tako da je bilo koja odluka ovog suda protiv Rusije ništavna.

Kopirati
Drag cursor here to close