Posao

Suradnik Putinovog oligarha otvorio tvrtku u Sarajevu dok mu Ukrajina traži sankcije

Posao je procvjetao za Kemala Muratovića nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ovaj privatnik godinama nudi strancima da u Bosni i Hercegovini osnuju kompanije i za određenu cijenu dobiju bh. državljanstvo.
Gospodarstvo / Tvrtke | 15. 03. 2023. u 16:22 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Igor Chasnyk, kome, zbog rukovođenja tvrtkama oligarha bliskog Vladimiru Putinu, Ukrajina predlaže sankcije, jedan je od nekoliko desetina Rusa koji su registrirali najmanje 30 tvrtki u Sarajevu nakon početka ruske invazije.

Većina ih je registrirana na svega tri adrese i uz pomoć jedne tvrtke koja za novac obećava dobijanje bh. državljanstva. Ali u stvarnosti se tvrtke susreću sa odbijanjem domaćih banaka da im otvore račun iz straha od međunarodnih sankcija.

Posao je procvjetao za Kemala Muratovića nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ovaj privatnik godinama nudi strancima da u Bosni i Hercegovini osnuju kompanije i za određenu cijenu dobiju bh. državljanstvo. Na adresu svoje posredničke tvrtke u trospratnoj zgradi u sarajevskom naselju Hrasno u posljednjih godinu dana registrirano je najmanje 15 tvrtki čiji su vlasnici Rusi.

Poseban klijent

U jesen 2022. godine imao je posebnog klijenta.

Pomogao je Igoru Chasnyku da registruje kompaniju ''Chasnik'' sa širokim spektrom djelatnosti. Muratović, koji je godinama živio u Ruskoj Federaciji, čiji jezik poznaje, tvrdi da nije znao tko je njegov klijent.

Na tamošnjoj državnoj televiziji Chasnyk je prikazivan kao direktor na projektima najvećih plinskih kompanija u Rusiji, a zvanična stranica predsjednika je izvještavala o posjeti Putina tokom koje je Chasnyk bio domaćin. Zbog pozicije u kompaniji ''Yamal LNG'' Ukrajina danas drugim zemljama predlaže da sankcionišu Chasnyka uz obrazloženje da prihodi od plina pomažu Rusiji da financira invaziju.

''Ako je ova registracija povezana s djelatnošću ‘Yamala’ i ‘Novateka’, onda je to sigurno povezano s pokušajem zaobilaženja sankcija ili s nekim političkim i međunarodnim odnosima'', smatra Mikhail Maglov, istaknuti ruski aktivista koji se danas iz azila u Litvaniji bavi antikoruptivnim inicijativama koje targetiraju zvaničnike u Rusiji.

Ograničen utjecaj

''Yamal'' je za Putinov režim važna kompanija, u kojoj Chasnyk ima visoku poziciju, objašnjava Maglov, ali sam Chasnyk kao rukovoditelj ima ograničen uticaj u Rusiji. Maglov kaže da je teško sa sigurnošću reći koja je stvarna namjera otvaranja tvrtke u BiH.

''Moguće je da on jednostavno želi da ode iz Rusije i da premjesti neki prikupljeni kapital'', dodaje on i objašnjava da su se sankcije do sada uvodile vlasnicima kompanija, ali masovnih sankcija za rukovoditelje još uvijek nema, niti ih on osobno očekuje uskoro.

Ruski državljani s kojima su razgovarali novinari Detektora izbjegavaju jasno reći što misle o invaziji i zašto osnivaju tvrtke u Sarajevu.

Ostatak priče pročitatajte na Detektor.ba

Kopirati
Drag cursor here to close