Nakon incidenta

SAD poručio Rusiji da će letjeti gdje god to dopušta međunarodno pravo

Podsjetimo, ruski lovac Su-27 udario je u utorak u propeler američkog vojnog drona “Reaper”, nakon čega se bespilotna letjelica srušila u Crno more.
Vijesti / Svijet | 16. 03. 2023. u 07:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Epa / Ilustracija

Ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Lloyd Austin izjavio je u srijedu da je rekao ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu da će SAD nastaviti da leti i djeluju gdje god to međunarodno pravo dozvoljava, javlja Anadolija.

"Važno je da velike sile budu model transparentnosti i komunikacije. Na Rusiji je da upravlja svojim vojnim avionima na siguran i profesionalan način", rekao je Austin novinarima u Pentagonu nakon razgovora sa Šojguom povodom incidenta u utorak u kojem se američki dron srušio u Crno more.

Europska komanda SAD-a priopćila je da se incident dogodio nakon što su dva ruska aviona SU-27 "izveli nesigurno i neprofesionalno presretanje" Reapera, uključujući posipanje goriva na dron i letenje ispred njega "na nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način".

Dodaje se da je dron je vršio izviđanje kada je jedan od aviona SU-27 udario u propeler MQ-9 Reapera, što je navelo operatere drona da ga obore u međunarodnim vodama u Crnom moru.

Austinovo mišljenje ponovio je i Mark Milley, načelnik Združenog stožera američke vojske, koji tvrdi da Washington "ne teži oružanom sukobu s Rusijom", naglašavajući potrebu da se istraži incident.

"Mi ćemo nastaviti da ostvarujemo svoja prava u međunarodnom zračnom prostoru", rekao je on, dodajući da ima zakazan telefonski razgovor s načelnikom ruskog Glavnim stožerom generalom Valerijem Gerasimovim.

Milley je rekao da SAD znaju da je presretanje američke bespilotne letjelice bilo namjerno, ali nisu formalno utvrdile da li se ruski borbeni avion SU-27 namjerno zabio u MQ-9 Reaper.

Podsjetimo, ruski lovac Su-27 udario je u utorak u propeler američkog vojnog drona “Reaper”, nakon čega se bespilotna letjelica srušila u Crno more.

Rusko ministarstvo obrane zatim je priopćilo da njihovi borbeni zrakoplovi nisu došli u kontakt s američkim dronom koji se srušio u Crno more, ustvrdivši da je bespilotna letjelica pala zbog “oštrog manevriranja”.

“Ruski lovci nisu koristili svoje naoružanje, nisu došli u kontakt s bespilotnom letjelicom i sigurno su se vratili na svoj matični aerodrom”, priopćilo je ministarstvo obrane.

Dodalo je da je dron otkriven u blizini ukrajinskog poluotoka Krima, koji je Moskva anektirala 2014.

No, Pentagon je priopćio da je vojska bila prisiljena srušiti dron MQ-9 Reaper zbog nastale štete nakon udara ruskog zrakoplova.

“Zbog oštećenja bili smo u poziciji da ga zapravo moramo srušiti u Crno more”, rekao je novinarima brigadni general Pat Ryder, dodajući da letjelica nakon oštećenja nije mogla letjeti. 

Kopirati
Drag cursor here to close