Obračun sa neistomišljenicima

Istaknuti saudijski akademik osuđen na smrt jer je koristio Twitter i WhatsApp

Prijevod optužbi protiv akademika Al-Qanija uključuje profesorovo ''priznanje'' da je koristio račun na društvenim mrežama pod svojim imenom te da se služio aplikacijom kako bi ''u svakoj prilici izrazio svoje mišljenje''.
Vijesti / Svijet | 15. 01. 2023. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema sudskim dokumentima u posjedu Guardiana, istaknuti profesor prava u Saudijskoj Arabiji osuđen je na smrt zbog optužbi koje uključuju posjedovanje Twitter računa i korištenje WhatsAppa, odnosno dijeljenje vijesti ''neprijateljskog sadržaja prema kraljevstvu''.

Detalje optužbi protiv akademika Awada Al-Qarnija (65), uhićenog još u rujnu 2017., s Guardianom je podijelio njegov sin Nasser koji je prošle godine pobjegao iz kraljevstva i živi u Velikoj Britaniji.

Početak slamanja neistomišljenika

Uhićenje akademika predstavljalo je početak slamanja neistomišljenika od strane tada novoimenovanog prijestolonasljednika, Mohammeda bin Salmana.

Mediji pod kontrolom Saudijske Arabije prikazuju Awada Al-Qarnija kao ''opasnog propovjednika'', dok disidenti kažu kako je riječ o važnom i cijenjenom intelektualcu s velikim brojem pratitelja na društvenim mrežama, uključujući i njih oko dva milijuna na Twitteru.

Dokumenti tužiteljstva koje je s javnošću podijelio Nasser Al-Qarni inzistiraju na tomu da je korištenje društvenih mreža zabranjeno unutar kraljevstva od početka vladavine princa Mohammeda.

Zagovornici ljudskih prava i saudijski disidenti u egzilu upozoravaju da ovo nije jedini slučaj. Navode da je prošle godine doktorandica iz Leedsa i majka dvoje djece, Salma al-Shehab, dobila kaznu od 34 godine zatvora jer je imala Twitter račun i putem njega komunicirala s disidentima. Još jedna žena, Noura al-Qahtani, osuđena je na 45 godina zatvora zbog korištenja Twittera u slične svrhe.

Prijevod optužbi protiv akademika Al-Qanija uključuje profesorovo ''priznanje'' da je koristio račun na društvenim mrežama pod svojim imenom te da se služio aplikacijom kako bi ''u svakoj prilici izrazio svoje mišljenje''. U dokumentima stoji i da je ''priznao'' korištenje WhatsAppa.

Smrtna kazna

Aktivist za ljudska prava, Jeed Basyouniu, rekao je da se Al-Qarnijev slučaj uklapa u trend suočavanja znanstvenika i akademika sa smrtnom kaznom zbog izražavanja svojih stavova na društvenim mrežama.

Paralelno je upozorio kako Kraljevstvo nastoji stvoriti međunarodnu sliku ulaganja u tehnologiju, modernu infrastrukturu, sport i zabavu, a u isto vrijeme pojedinci pozivaju da se ljudi ubijaju zbog njihovih mišljenja, tweetova, razgovora…

Zaključio je kako znanstvenici nisu opasni, niti pozivaju na rušenje režima.

Saudijska vlada nije odgovorila na zahtjev Guardiana da obrazloži akademikov slučaj.

Kopirati
Drag cursor here to close