Povukli ručnu

Iran pokušava izbjeći bilo kakvu izravnu vojnu konfrontaciju sa SAD-om

Vrhovni vođa Irana, Ali Khamenei, navodno je naredio vojnim zapovjednicima IRGC-a da ograniče napade na američke i koalicijske snage unutar Sirije i Iraka
Vijesti / Svijet | 04. 01. 2024. u 09:03 M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhovni vođa Irana, Ali Khamenei navodno je naredio vojnim zapovjednicima IRGC-a da ograniče svoje tekuće napade na američke i koalicijske snage unutar Sirije i Iraka posljednjih dana. Khamenei je naglasio da Iran mora izbjegavati bilo kakvu vrstu izravnog vojnog sukoba sa Sjedinjenim Državama po svaku cijenu.

Korpus islamske revolucionarne garde, poznat još i kao Revolucionarna garda ili Iranska revolucionarna garda, ogranak je oružanih snaga Islamske Republike Iran.

Izvješće Ministarstva financija SAD-a opisuje IRGC-ove metode potpore terorističkim skupinama: "Vlada Irana također koristi Korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) i IRGC-QF za provedbu svojih vanjskopolitičkih ciljeva, uključujući, ali ne ograničavajući se na, naizgled legitimne aktivnosti koje pružaju pokriće za obavještajne operacije i podršku terorističkim i pobunjeničkim skupinama. Ove aktivnosti uključuju gospodarska ulaganja, obnovu i druge vrste pomoći Iraku, Afganistanu i Libanonu, koje provode tvrtke i institucije koje djeluju za ili u ime , ili su u vlasništvu ili pod kontrolom IRGC-a i iranske vlade."

Od svog nastanka kao ideološki vođena milicija, IRGC je preuzeo glavne uloge u gotovo svakom aspektu iranskog društva. Njegova uloga u suzbijanju razmirica i podjela navela je mnoge analitičare da opišu događaje oko predsjedničkih izbora 12. lipnja 2009. kao vojni udar, a IRGC kao autoritarnu vojno-sigurnosnu vladu za koju je njezin šijitski klerikalni sustav samo fasada.

Od svog osnutka, IRGC je bio uključen u mnoge gospodarske i vojne aktivnosti među kojima su neke izazvale kontroverze. Organizacija je optužena za krijumčarenje (uključujući uvoz ilegalnih alkoholnih pića, cigareta i satelitskih antena u Iran preko pristaništa koja ne nadzire Vlada), obuku i opskrbu boraca Hezbollaha i Hamasa te za sudjelovanje u ratu u Iraku.

U svibnju 2019. Sjedinjene Države optužile su IRGC da je "izravno odgovorna" za napad na komercijalne brodove u Omanskom zaljevu. Michael M. Gilday, direktor Zajedničkog stožera Sjedinjenih Država, optužio je IRGC da je koristio limpet mine za napad na četiri naftna tankera usidrena u Omanskom zaljevu.

U travnju 2020., tijekom pandemije COVID-19, IRGC je predstavio Mostaan 110, eksperimentalni medicinski uređaj za koji je IRGC tvrdio da može otkriti slučajeve COVID-19 pomoću elektromagnetskog zračenja.

Tvrdnje IRGC-a o mogućnostima Mostaana 110 naišle su na široku kritiku iranskih i međunarodnih stručnjaka, koji su ga nazvali pseudoznanstvenim i usporedili s ADE 651, lažnim detektorom eksploziva sličnog dizajna.

U prosincu 2022. njemačke vlasti optužile su IRGC za pokušaj orkestriranja napada na sinagoge u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija i špijuniranje predsjednika Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj. Dana 3. siječnja 2020., general bojnik Soleimani poginuo je u napadu američke bespilotne letjelice na međunarodnu zračnu luku u Bagdadu zajedno sa zapovjednikom PMF-a Abu Mahdijem al-Muhandisom što se smatra jednim od najtežiš udara SAD-a na IRGC.

Nakon ovoga je bilo nekoliko napada bespilotnim letjelicama i projektilima na američke baze u Iraku, a ni američka vojska nije ostala dužna napadačima.

Kopirati
Drag cursor here to close