Obavještajne informacije

SAD: Iran “duboko uključen” u napade na brodove u Crvenom moru

Iranske obavještajne informacije bile su ključne u pomaganju pokreta jemenskih Hutija u ciljanju brodova, kaže Bijela kuća
Vijesti / Svijet | 23. 12. 2023. u 07:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran je bio “duboko uključen” u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru te su iranske obavještajne informacije bile ključne u pomaganju pokreta jemenskih Hutija u ciljanju brodova, rekla je Bijela kuća u petak.

Hutiji pod pokroviteljstvom Irana, koji kažu da svojim napadima podupiru okupirane Palestince u Gazi, napadali su komercijalne brodove u Crvenom moru bespilotnim letjelicama i projektilima, prisiljavajući ih da promijene smjer i krenu dužom rutom oko afričkog Rta dobre nade, piše Hina.

''Znamo da je Iran bio duboko uključen u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru. Ovo je u skladu s iranskom dugotrajnom materijalnom podrškom i poticanjem destabilizirajućeg djelovanja Hutija u toj regiji'', priopćila je glasnogovornica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, Adrienne Watson.

''Ovo je međunarodni izazov koji zahtijeva zajedničko djelovanje'', rekla je Watson.

Iran niječe da je bio upleten u napade Hutija u Crvenom moru.

SAD je prošli tjedan najavio pomorsku koaliciju koja uključuje 20 zemalja sa ciljem pomaganja čuvanja brodova od napada u Crvenom moru.

Neke uključene zemlje rekle su da će operacije čuvanja komercijalnog prometa biti dio postojećih pomorskih sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close