Orbán pod pritiskom

Igra EU diplomacije: Šampanjac, prijetnje i Organova kapitulacija

EU čelnici odigrali su diplomatsku igru s Orbánom u dramatičnoj borbi za Ukrajinu, Bilo je tu šampanjca, prijetnji uz (ne)očekivani kraj.
Vijesti / Svijet | 03. 02. 2024. u 00:28 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Europske unije su prema informacijama New York Timesa izveli neobičnu igru oko mađarskog premijera Viktora Orbána kako bi ga uvjerili da povuče svoju blokadu paketa pomoći Ukrajini, vrijednog 50 milijardi eura.

NYT opisuje situaciju kao igru dobrog i lošeg policajca. Jedni su ga pozvali na prijateljsko piće kasno u noći kako bi im se mogao žaliti na zlu europsku birokraciju koja se ujedinila protiv njega iz ideoloških razloga.

Neki su čelnici u šali rekli Orbanu da će mu poslati račune za noći koje su proveli s njim u Bruxellesu pokušavajući ga uvjeriti da podrži financiranje Ukrajine.

Drugi se nisu šalili i rekli su da će pokrenuti proceduru za izbacivanje Mađarske iz EU procedura.
''Zločestog policajca'' glumio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

U ponedjeljak je pozvao Orbana i otvoreno mu rekao da za godinu dana neće vidjeti pravo veta na paket pomoći Ukrajini. Michel je stavio svoju odluku na stol: rekao je Orbanu da će se suočiti s procedurom za oduzimanje glasa u EU - korak bez presedana za EU.

Orban se u srijedu navečer sastao s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni, svojom suradnicom u krajnje desnoj ideologiji. Bio je to sastanak uz bocu šampanjca na zelenim baršunastim foteljama u premierskoj sobi luksuznog hotela Amigo s pet zvjezdica u srcu Bruxellesa. Meloni je nježno uvjeravala Orbána da bi mu bilo puno isplativije pridružiti se zajedničkoj politici EU. Rekla mu je kako bi to bilo bolje za sve.

Izvor fotografije: Twitter / Sastanak čelnika EU u Bruxellesu

Sljedeći na potezu bio je Emmanuel Macron. Francuski mu je predsjednik predložio da unese neke izmjene u zajedničku izjavu EU-a, koje bi uzele u obzir neke od Orbánovih pritužbi na račun EU-a. (EU blokira 20 milijardi eura iz Mađarske zbog problema s korupcijom i demokracijom uzrokovanih Orbanovim 17 godina na vlasti. [EU neće dati ta sredstva Orbanu u zamjenu za dogovor s Ukrajinom].

Usporedo s ovim susretima, na drugom kraju ulice u sjedištu EU-a, održavao se sastanak ostalih čelnika EU-a. Nazočili su mu Olaf Scholz, nizozemski premijer Mark Rutte, Charles Michel i svi ostali. Orbana nije bilo. To mu je bio jasan signal: ponude Meloni i Macrona bile su najviše što je mogao dobiti. Inače će se ostatak EU dogovoriti i bez njega.

Orban je kapitulirao.

NYT napominje kako je Ukrajina za Orbana pijun u njegovoj dugogodišnjoj igri, njegov glavni cilj je organizirati populistički i nacionalistički ustanak protiv europskih liberalnih elita. Čini se kako mu ova kampanja ne uspijeva, zaključuje na kraju NYT.

Kopirati
Drag cursor here to close