Tek početak

Hrvatska: Snijeg napravio kaos na prometnicama

Vijesti / Svijet | 16. 01. 2023. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Čitatelji/Index.hr / Snijeg napravio kaos na prometnicama

Stigla je promjena vremena, a tjedan pred nama obilježit će kiša i snijeg. Obilni snijeg već pada u gorju, autocesta je zametena, a snijeg pada i u dijelovima unutrašnjosti - Međimurju, Zagorju, Samoboru, Zagrebu...

S obzirom na novonastale vremenske uvjete i prometne nesreće koje su se dogodile jutros, iz Hrvatskih autocesta (HAC) upozoravaju vozače da prilagode vožnju uvjetima na cesti, budu odgovorni tijekom vožnje i pridržavaju se prometnih propisa i pravila, prenosi Index.hr

"Vozači često podcjenjuju vremenske uvjete, međutim u zimskim uvjetima, uvjetima magle ili kiše, sastavni dio svakog putovanja moraju biti oprema, oprez i odgovornost", poručuju iz HAC-a.

Foto: Čitatelji/Index.hr / Snijeg napravio kaos na prometnicama 

Podsjećaju kako su brzina, umor, nepažnja vozača, nepridržavanje sigurnosnog razmaka između dva vozila te vožnja pod utjecajem alkohola najčešći uzrok teških prometnih nesreća.

"Na pojedinim dionicama autocesta na snazi su zimski uvjeti te je bitno da vozači znaju da uklanjanje snijega ne može početi prije nego što snijeg počne padati te da za vrijeme snježnih padalina nije moguće dovesti cestu u stanje bez snijega", ističu u HAC-u.

Broj ralica, dodaju, manji je od broja vozila na cesti te bi njihovo povećanje na cestama izazvalo kolaps.

"Najveća garancija sigurnosti su odgovorni vozači i pridržavanje ograničenja brzine; samo tako štitimo svoje i tuđe živote." Iz HAC-a poručuju kako rad timovima zimske službe posebno otežavaju tegljači koji prepriječe put na autocesti te zbog njega ralica ne može proći.

Stoga apeliraju na vozače na odgovorno i savjesno ponašanje u prometu, korištenje adekvatne zimske opreme, praćenje prometne signalizacije, uvjeta na cesti, kao i poruka na info-displejima.

Kopirati
Drag cursor here to close