Očekivalo se da će biti pušteni

Hrvati u Zambiji ostali u pritvoru

Iduće ročište u redovnom sudskom postupku bit će 23. siječnja.
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2023. u 18:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvati koji su u Zambiji uhićeni pod sumnjom za pokušaj trgovanja djecom iz DR Konga još nisu ispunili sve uvjete koje je sud u Ndoli postavio kako bi se branili sa slobode, doznaje Index.hr od zambijskog novinara s kojim smo u kontaktu posljednjih dana.

Očekivalo se da će privedeni parovi u ponedjeljak izaći na slobodu, nakon što su platili jamčevinu od 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara) i pronašli 16 Zambijaca koji će za njih jamčiti.

Međutim, privedeni parovi još uvijek nisu regulirali privremeno boravište u toj afričkoj zemlji, što je jedan od uvjeta za njihov izlazak iz pritvora. Nakon toga će morati položiti svoje putne isprave te se redovito javljati policiji, odnosno moraju u Zambiji čekati suđenje.

U tijeku su dogovori između privedenih Hrvata i zambijskih imigracijskih vlasti. Očekuje se da bi sutra ili u srijedu mogli izaći na slobodu.

Iduće ročište u redovnom sudskom postupku bit će 23. siječnja.

MVEP ne zna gdje su djeca

Zambijske vlasti djecu smatraju žrtvama trgovine ljudima te su ona smještena na sigurno mjesto, čija lokacija nije poznata hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP). Pretpostavlja se da su u nekom objektu zambijskog centra za socijalnu skrb.

Podsjetimo, osmero Hrvata, odnosno četiri bračna para, uhićeno je početkom prosinca u Zambiji pod sumnjom u trgovanje djecom, ali i krivotvorenje dokumenata o posvojenju djece iz DR Konga. U pritvoru u gradu Ndoli su već više od 40 dana.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak je rekao da je kod svog zambijskog kolege urgirao da se hrvatskim državljanima uhićenima u Zambiji pod optužbom za "trgovinu ljudima" osiguraju dobri uvjeti, naglasivši i da su oni u afričku zemlju išli s "plemenitom" namjerom posvajanja.

Sud ispitao zaposlenice hotela i službenicu imigracijske službe

Njihov branitelj Kelvin Silwimba na ročištu je 13. siječnja uložio zahtjev da se optužene Hrvate pusti da se brane sa slobode uz jamčevinu. Državni tužitelj Francis Mulenga usprotivio se tome tvrdeći da postoji opasnost da pobjegnu.

Sud je, nakon što je saslušao tri svjedokinje, odlučio da se Hrvati mogu braniti sa slobode ako ispune tražene uvjete.

Na ročištu su svjedočile recepcionarka i još jedna djelatnica hotela u Ndoli u kojem su Hrvati odsjeli i govorile o njihovu ponašanju u hotelu i odnosu prema djeci.

Treća je svjedokinja bila službenica imigracijske službe u zračnoj luci u Ndoli, mjestu uhićenja, koja je sudu iznijela što se ondje zbivalo.

Svi hrvatski državljani su na prvom sudskom ročištu rekli da nisu krivi nakon što im je pročitana optužnica za tri kaznena djela: trgovanje ljudima, odnosno djecom u pokušaju, krivotvorenje dokumenata te njihovu uporabu.

Kopirati
Drag cursor here to close