Još uvijek u zatvoru

Hrvati u Zambiji: Odvjetnik pronašao 16 jamaca, djeca skrivena na tajnu lokaciju

Iako su zambijski zatvori među najgorima na svijetu, četiri hrvatska para u nešto su povoljnijim uvjetima, u boljoj pritvorskoj jedinici i ni u jednom se trenutku nisu žalili na tretman.
Vijesti / Svijet | 15. 01. 2023. u 19:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski državljani koji su u Zambiji uhićeni pod sumnjom za pokušaj trgovanja djecom zbog posvajanja četvero djece iz Konga sutra će ispuniti sve uvjete koje je sud u Ndoli postavio kako bi se četiri hrvatska para pustila iz zatvora i branila sa slobode, potvrđeno nam je u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

To znači da će vjerojatno u ponedjeljak i izaći na slobodu iz zatvora u Ndoli gdje su završili još 7. prosinca prošle godine, ako sud i službeno danas provede cijeli taj postupak puštanja da se brane sa slobode, piše Jutarnji.hr

Nepoznata lokacija 

Kada je riječ o djeci koju su hrvatski parovi posvojili u Kongu, a za koju zambijske vlasti smatraju da su žrtve trgovanja, ona su na hrvatskim vlastima nepoznatoj lokaciji i ne mogu do njih, iako četvero mališana ima hrvatsko državljanstvo, odnosno sve potrebne dokumente izdane u Hrvatskoj, od OIB-a, putovnice, domovnice preko izvoda iz matične knjige.

"Zambijske vlasti djecu smatraju žrtvama te su ona smještena na sigurno mjesto, čija lokacija nije poznata", potvrđuju za Jutarnji.hr u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Pretpostavlja se da su djeca smještena u nekom objektu zambijskog centra za socijalnu skrb.

Novac za jamčevinu prikupile su obitelji zatočenih Hrvata i to je vrlo brzo odrađeno, a nakon što izađu iz zatvora, trebali bi imati i osiguran smještaj jer će suđenje sasvim sigurno potrajati više mjeseci. Hrvatski posvojitelji, kažu nam sugovornici, sami će si osigurati i platiti smještaj u Ndoli, gdje će se mora javljati policiji.

Sudac David Makalichi na zadnjem ročištu je prošli tjedan, nakon što su u svojstvu svjedoka tužiteljstva saslušane tri ženske osobe, odlučio Hrvate pustiti da se brane sa slobode, uz nekoliko uvjeta koji vrijede u toj zemlji.

8000 dolara 

Prvi je uvjet da su morali uplatiti jamčevinu od 1000 dolara po osobi, odnosno ukupno 8000 dolara, što su vrlo brzo odradili, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu je potvrdilo da su jamčevine položene.

Zatim, morali su položiti svoje putne isprave, regulirati boravak u Republici Zambiji, te će se nakon puštanja da se brane sa slobode morati javljati policiji. Sve to brzo je odrađeno, no zadnji i jedan od važnijih uvjeta bio je i da za svaku osobu mora jamčiti po dvoje zambijskih državljana. To znači da su morali pronaći 16 Zambijaca koji će za njih jamčiti.

Nikakav poseban uvjet osim toga da su zambijski državljani nije postavljen, a naši sugovornici kažu kako ne znaju tko su ti ljudi, odnosno kojeg su profila ili zanimanja.

U svim ovim postupcima ispunjavanja uvjeta za puštanje da se brane sa slobode pomaže im branitelj koji im je dodijeljen po službenoj dužnosti, kao i profesionalni odvjetnik, dodatno angažiran od strane obitelji.

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova napominju kako oni u tome nisu sudjelovali.

"Ne može se uplitati" 

"Veleposlanstvo Republike Hrvatske se ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država, pa tako niti u ispunjavanje uvjeta koje je sud naložio na posljednjem ročištu", poručuju.

Dodaju kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja pratiti situaciju te će i dalje diplomatskim putem u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć optuženim hrvatskim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima.

Hrvati pritvoreni u Zambiji uz odvjetnika po službenoj dužnosti koji ih zastupa, angažirali su i profesionalnog odvjetnika kojeg plaćaju, a koji se prošli četvrtak prvi put pojavio na ročištu.

Odvjetnika su izabrali s liste koju im je dalo naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, preko konzularne službe u Pretoriji, koja pokriva i Zambiju.

Pomogle su im i države članice EU koje imaju predstavništva u Zambiji, preko delegacije EU, a koje imaju više iskustva u sličnim situacijama u kojima su bili njihovi državljani.

Spas 

Čini se da je angažiranje profesionalnog odvjetnika koji ih zastupa bilo ključno jer je on na zadnjem ročištu unakrsno ispitivao djelatnicu imigracijske službe Mercy Phiri, koja je prva i zaustavila naše državljane u zračnoj luci u Ndoli, a koja se nije baš snašla.

Ispitivane su i dvije djelatnice pansiona u kojem su bili odsjeli Hrvati i u koji su doveli djecu, a prema tumačenju sugovornika iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, njihovo je svjedočenje bilo povoljno za naše državljane, a u prilog tome govore i izvještaji zambijskih medija koji su objavili svjedočenja. Odnosno, ničim ih nisu inkriminirali, već su opisivale kako su posvojitelji ponašali prema djeci.

Djelatnice su i pomogle jednom paru koji je imao najmlađe jednogodišnje dijete koje je plakalo jer je imalo visoku temperaturu.

Sud je htio sazvati sljedeće ročište već 16. siječnja, no Državno odvjetništvo tražilo je više vremena da pronađe moguće nove dokaze i svjedoke, navodeći da je riječ o organiziranom međunarodnom kriminalu, pa će se iduće ročište održati 23. siječnja.

Predstavnici hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova pružaju našim državljanima svu moguću konzularnu pomoć, a preko delegacije EU stupili su u kontakt i s upraviteljem zatvora kako bi naši državljani imali fer tretman.

Iako su zambijski zatvori među najgorima na svijetu, četiri hrvatska para u nešto su povoljnijim uvjetima, u boljoj pritvorskoj jedinici i ni u jednom se trenutku nisu žalili na tretman.

U nastavku postupka i oni će imati mogućnost pozivati svjedoke koji bi im mogli biti od koristi.

Kopirati
Drag cursor here to close