Piše Jutarnji list

Novi odvjetnik spasio Hrvate u Zambiji?

Odvjetnika su izabrali s popisa koju im je dalo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske, preko konzularne službe u Pretoriji, koja pokriva i Zambiju.
Vijesti / Svijet | 14. 01. 2023. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri hrvatska para posvojitelja djece iz DR Konga, koji u Zambiji čekaju da im se ispune uvjeti za puštanje iz pritvora, spasio je novi odvjetnik koji je unakrsnim ispitivanjem glavne svjedokinje izbio važan adut tužiteljstva, piše Jutarnji list.

Ne smiju napuštati Zambiju 

Na posljednjem održanom ročištu u četvrtak sudac je odobrio da ih pusti na slobodu uz jamčevinu od 1.000 dolara po osobi, ali i uvjete koji nisu poznati u hrvatskom pravosudnom sustavu pa tako za svakoga od osam hrvatskih državljana moraju garantirati po dvije osobe iz Zambije.

Moraju i regulirati boravište u Zambiji, položiti svoje putne isprave te se redovno javljati policiji, odnosno moraju u Zambiji čekati suđenje.

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, profil 16 Zambijaca koji moraju garantirati za Hrvate nije definiran, jedini je uvjet da su njihovi državljani. U tome će im pomoći konzul iz Pretorije koji ima svoje kontakte, ali i novi odvjetnik kojeg su angažirali.

Ključan potez 

Naime, ono što je novo u slučaju jeste da su četiri hrvatska para, koja su u zatvoru još od 7. prosinca prošle godine, zajednički angažirala profesionalnog odvjetnika koji se u četvrtak prvi put pojavio na ročištu.

Odvjetnika su izabrali s popisa koju im je dalo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske, preko konzularne službe u Pretoriji, koja pokriva i Zambiju. Pomogle su im i države članice EU koje imaju predstavništva u Zambiji, preko delegacije EU, a koje imaju više iskustva u sličnim situacijama u kojima su bili njihovi državljani.

Čini se da je taj potez bio ključan za Hrvate, jer je, kako se može čuti, taj profesionalni, a ne odvjetnik po službenoj dužnosti koga plaća uhićena osmorka, unakrsno ispitivao djelatnicu imigracijske službe Mercy Phiri koja je prva i zaustavila hrvatske državljane na aerodromu u Ndoli.

To je ispitivanje, kako se može čuti od predstavnika Hrvatske, išlo u korist hrvatskim posvojiteljima, odnosno imigracijska službenica nije se baš dobro snašla, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Kopirati
Drag cursor here to close