Pri povratku u Hrvatsku

Hrvati u Zambiji zaustavljeni u zračnoj luci pa vraćeni u pritvor

Kako HRT doznaje od visokih izvora, osmero hrvatskih državljana u zračnoj luci u Zambiji netom prije leta zaustavila je imigracijska.
Vijesti / Svijet | 07. 02. 2023. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavlja se drama hrvatskih državljana koji su još u prosincu otišli u Afriku posvojiti djecu.

Kako HRT doznaje od visokih izvora, osmero hrvatskih državljana u zračnoj luci u Zambiji netom prije leta zaustavila je imigracijska.

Opet uhićeni? 

Odvedeni su i zadržani u pritvoru u Ndoli (isti zatvor u kojem su bili). Iz Vlade su stupili u kontakt s odvjetnikom koji je rekao da će uskoro biti s hrvatskim državljanima i da su uhićeni zbog istih optužbi.

Hrvatska poduzima intenzivne diplomatske i političke kontakte na svim razinama u Zambiji i s EU delegacijom.

Sud u zambijskoj Ndoli odbacio je u ponedjeljak optužnicu protiv hrvatskih državljana za trgovanje djecom i naložio im da u roku od 48 sati moraju napustiti zemlju.

Zašto su danas zaustavljeni i odvedeni iz zračne luke zasad nije poznato. MVEP se još nije oglasio o novonastaloj situaciji.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optužbe

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Prije dva tjedana pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio.

Jučer je sud odbacio optužnicu i naložio im da u 48 sati napuste zemlju.

Govoreći o slučaju Zambija, premijer Andrej Plenković je naveo kako mu je drago da smo došli u poziciju da osmero hrvatskih državljana koji su dobili punu konzularnu zaštitu dolazi natrag u Hrvatsku.

"Što se tiče djece koja su malodobna i koja su dobila hrvatsko državljanstvo, situacija je takva da su oni na nekoj lokaciji koju su odredile zambijske vlasti. Naši predstavnici do njih nisu mogli doći i mi ćemo nastaviti pomagati tu situaciju da vidimo što je s tom djecom", rekao je.

U ovom trenutku moramo vidjeti pravnu situaciju kada se ovi ljudi vrate da raščistimo cijelu priču, dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close