U posjeti Srbiji

Heiko Maas: Pravi je trenutak za dijalog Srbije i Kosova

Njemačka je svjesna da dijalog nije lak proces, ali da bi doveo do ekonomskih koristi, te da nema razloga da dijalog bude resetiran
Vijesti / Svijet | 23. 04. 2021. u 13:36 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas izjavio je da je sada pravi trenutak za postizanje rezultata u dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, javlja Anadolija.

"U obje zemlje formirane su vlade sa stabilnom parlamentarnom većinom, sada je pravi trenutak za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa i za postizanje rezultata. Njemačka ima puno povjerenje u EU i njenog predstavnika Miroslava Lajčaka", kazao je Maas na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je naveo, Njemačka je svjesna da dijalog nije lak proces, ali da bi doveo do ekonomskih koristi, te da nema razloga da dijalog bude resetiran.

Ministar je, govoreći o europskom putu Srbije, istakao da je potreban reformski napor na državnom nivou, pre svega, u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, a da će Nemačka dati doprinos da brzina europskog puta bude povećana.

On je pohvalio i proces cijepljenja protiv koronavirusa u Srbiji, te rekao da je EU u mogućnosti da isporuči Zapadnom Balkanu 650.000 cjepiva što je prekretnica u zajedničkoj borbi.

Srbijanski predsjednik Vučić je kazao da Srbija ima "najtješnje moguće odnose s Nemačkom i uvjerljivo najveću trgovinsku razmjenu s tom zemljom". On je naveo da je trgovinska razmjena, usprkos koronavirusu, 5,4 milijarde eura, te da je izvoz povećan za 2,9 puta.

Izjavio je da Nemačka podržava snažno dijalog Beograda i Prištine, kao i Srbija.

"Srbija je spremna za nastavak dijaloga, pristupit će konstruktivno i Srbija želi da se dođe do kompromisnog rješenja", rekao je Vučić, te dodao da zamrznuti konflikt nije rješenje, već je potrebno da se gradi mir s Albancima.

Prema njegovim riječima, Srbija je od početka korona krize u zemlje regiona poslala oko 120.000 vakcina, dok je u samoj Srbiji iz tih zemalja cijepila oko 65.000 građana.

On je najavio da će proces cijepljenja biti nastavljen, jer nijedna zemlja sama ne može riješiti taj problem.



Kopirati
Drag cursor here to close