O non-paperu

Vučić: Kosovo za RS? Neće ići, Srbiji nije potreban teritorij BiH

Vučić je novinaru Senadu Hadžifejzoviću rekao da nije vidio nikakve dokument kojima bi netko, a posebno slovenski premijer Janez Janša zagovarao novo crtanje granica u regiji.
Vijesti / Politika | 20. 04. 2021. u 07:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da odbacuje ideju o promjenama granica na zapadnom Balkanu po kojima bi njegova zemlja priznala neovisnost Kosova, a zauzvrat anektirala Republiku Srpsku.

Posljednjih je dana u fokusu regionalne javnosti navodni non paper o mijenjanju granica balkanskih država i njihovom preustroju prema etničkim linijama, a mediji kao autore spominju najviše slovenske dužnosnike, što su oni demantirali.

U intervjuu za Face TV, Vučić je novinaru Senadu Hadžifejzoviću rekao da nije vidio nikakve dokument kojima bi netko, a posebno slovenski premijer Janez Janša zagovarao novo crtanje granica u regiji.

Istaknuo je da su takve zamisli za njega neprihvatljive.

Cijepanje BiH se neće dogoditi. Nama nije potreban teritorij BiH, kazao je Vučić.

Dodao je da takvu poruku prenosi čelniku bosanskih Srba i predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku svaki put kad se s njim sastane. Ipak, smatra da Dodik ima pravo razmišljati kako želi, no ne slaže se s njime da srbijanski entitet treba biti državom.

Mirno spavajte, Senade… Nemate razloga za strah jer je apsolutni interes Srbije mir i stabilnost. Ne trebate se ničega bojati. Nitko Bošnjake neće napadati, ne brinite, kazao je Vučić dodajući da je mir između Bošnjaka i Srba presudan i da sve radi kako bi se održao.

Na zamjerku da on govori jedno, a srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar policije Aleksandar Vulin govore drugo, Vučić je odgovorio da njih dvojica iznose svoje stavove i da on na njih ne može utjecati. Predsjednik Srbije je naglasio i ponovio da poštuje integritet BiH, iako Dodik ima drugačiji stav.

Možete li mi objasniti čemu dvostruki standardi među bošnjačkim političarima – teritorij Srbije može se komadati, i to je dobrodošlo, i suglasni smo s tim da se dodvorimo Njemačkoj ili SAD-u ili nekom drugom, ali ako bi neki Srbin rekao da nećemo bombardiranje i ratove nego miran razlaz, e za to je zločinac Vučić kriv. Koji se, pritom, s tim ne slaže, rekao je Vučić.

On je poručio da će “Srbi i Bošnjaci živjeti u miru” zato što hoće i zato što im je potrebno da sačuvaju mir. Rekao je i da ne vidi mogućnost da se ratom nešto može riješiti i i da ga ne zanima „ni srpski ni bošnjački svet“ već otvaranje granica, ubrzanje prometa i malogranične veze.

Video: YouTube

Upitan što ako će ga netko natjerati na rat, Vučić je odgovorio da to neće nitko učiniti. Nakon što je novinar upitao da li bi to mogla učiniti Rusija, Vučić je odgovorio:

Taj glupi stav imaju samo Bošnjaci i Srbi. Putina poštujem, ali Putin nikada nije tražio rat. Ne pada mi napamet da odustanem od stabilizacije Europe, poručio je, prenosi Hina.

Na pitanje “da li ste iskreno za EU” predsjednik Srbije rekao je “jesam”, ocijenivši kako u ovom trenutnu nitko ne želi Srbiju primiti u EU i da za to u sadašnjim međunarodnim okolnostima i odnosima u Uniji još nije trenutak.

Na pitanje što bi učinio ako mu kažu da će Srbija sutra ući u EU ako prizna Kosovo, Vučić je rekao:

Nikad neću priznati nezavisnost Kosova. Želimo rješenje, ne želim zamrznuti sukob jer me strah da će ga neko u budućnosti odmrznuti.

Upitan koje je idealno rješenje za Kosovo, predsjednik Srbije nije želio odgovoriti.

Neću to reći jer ne želim otkriti naše karte.

Vučić je također rekao da zna tko ga je u srpnju 2015. napao u Srebrenici i da nisu točne tvrdnje da je to organizirala srbijanska Bezbednosno informativna agencija (BIA)

Otišao sam se pokloniti žrtvama i to je bio jedini trenutak kad sam pognuo glavu. Momci iz osiguranja su saginjali glavu, jer je to prirodna reakcija, ali ja sam tada bio ponosni Srbin, predsjednik Srbije, rekao je Vučić.

Znam tko je organizirao tada atentat na mene, kontaktirao sam jednog sudionika. Nevjerojatno da netko može pomisliti da je on to organizirao sam protiv sebe, rekao Vučić i dodao da je nazvao telefonom čovjeka koji ga je udario nogom u rame.

Ja nikada nisam inzistirao na priči o tom napadu, kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije govorio je i o stradanju svojih predaka u Drugom svjetskom ratu, i dodao da se zalaže za kulturu sjećanja na zločine i u Srebrenici i u Jasenovcu i Jadovnu.

Koliko Srba i Bošnjaka je poginulo za vrijeme NDH, zašto nitko nije pokrenuo tužbu za genocid?! U Jasenovcu je bio logor za zatiranje ljudi, jedna čitava pripremana politika! Nemam pravo kao predsjednik države kazati da je u Jasenovcu bio genocid, to bi značilo narednih 100 godina problema sa Hrvatima.

Na pitanje novinara Vučić je ponovio da nikada nije pucao na Sarajevo i rekao da ne postoji nijedna njegova slika sa oružjem:

Nikad nisam bio četnik, niti je itko u mojoj obitelji bio četnik, kazao je predsjednik Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close