Primirje

Hamas iznio svoju ponudu

Spominje se i obnova Gaze koja bi trebala odmah početi, potpuno povlačenje izraelskih snaga te razmjena tijela i posmrtnih ostataka.
Vijesti / Svijet | 07. 02. 2024. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hamas je dostavio u utorak svoju ponudu za prekid vatre koja bi utihnula oružje u Gazi na četiri i pol mjeseca i dovela do okončanja rata, kao odgovor na prošlotjedni prijedlog koji su uputili katarski i egipatski posrednici uz potporu SAD-a i Izraela.

Tri faze

Prema nacrtu dokumenta u koji je agencija Reuters imala uvid, Hamasaova protuponuda predviđa tri faze od kojih bi svaka trajala 45 dana.

U prijedlogu te sunitske islamističke skupine uključena je i razmjena izraelskih talaca otetih 7. listopada za Palestince u izraelskim zatvorima. Spominje se i obnova Gaze koja bi trebala odmah početi, potpuno povlačenje izraelskih snaga te razmjena tijela i posmrtnih ostataka.

Američki državni tajnik Anthony Blinken stigao je sinoć u Izrael nakon sastanka s katarskim i egipatskim posrednicima u pregovorima između Izraela i Hamasa u do sada najozbiljnijem diplomatskom pokušaju uspostave produljenog primirja. Pojedinosti Hamasove protuponude nisu ranije objavljene.

Uvjeti

Prema Hamasovom protuprijedlogu, sve izraelske taokinje, mladići ispod 19 godina, stari i bolesni bili bi razmijenjeni tijekom prvih 45 dana u zamjenu za palestinske žene i maloljetnike u izraelskim zatvorima.

Preostali muški taoci bili bi oslobođeni u drugoj fazi, a posmrtni ostaci ubijenih taoca razmijenjeni u trećoj fazi. Do kraja treće faze Hamas očekuje da dvije strane sklope sporazum o okončanju rata.

Hamas u dodatku prijedloga navodi da želi oslobađanje 1500 zatvorenika od kojih bi trećina bila odabrana s popisa Palestinaca osuđenih na doživotni zatvor.

Primirje bi također trebalo omogućiti povećanje dostave hrane i ostale pomoći u Gazu.

Saudijska Arabija traži priznanje

Istodobno, Saudijska Arabija je priopćila neće imati diplomatskih odnosa s Izraelom dok se ne prizna neovisnu palestinsku država na granicama s istočnim Jeruzalemom iz 1967. i ne prestane izraelska "agresija" na Pojas Gaze, priopćilo je saudijsko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu.

U utorak je glasnogovornik Nacionalne sigurnosti Bijele kuće John Kirby rekao da je Bidenova administracija dobila pozitivne povratne informacije da su Saudijska Arabija i Izrael spremni nastaviti s razgovorima o normalizaciji.

Kraljevstvo je izdalo priopćenje kako bi Washingtonu potvrdilo svoj nepokolebljiv stav o palestinskom pitanju u svjetlu komentara pripisanih Kirbyju, priopćilo je ministarstvo.

Ideja da Izrael i Saudijska Arabija službeno učvrste veze raspravlja se otkako su Saudijci dali tihi pristanak zaljevskim susjedima Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom da uspostave veze s Izraelom 2020.

Ubijeni taoci

Izrael je pokrenuo vojnu ofenzivu na Gazu nakon pokolja Hamasa nad izraelskim civilima 7. listopada, njih oko 1200, i otmice 253 ljudi, žena, djece, beba, muškaraca i starijih osoba.

Prema Hamasu, u izraelskoj ofenzivi je poginulo 27. 585 ljudi. Hamas ne navodi koji se broj odnosi na njihove borce i pripadnike ostalih islamističkih frakcija, a koji na civile.

Glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je u utorak da je 31 od preostalih talaca koje Hamas drži u Gazi proglašen mrtvim.

"Obavijestili smo 31 obitelj da njihovi zarobljeni najmiliji više nisu među živima i da smo ih proglasili mrtvima", rekao je na redovnom brifingu za medije.

Izrael je rekao da se 136 talaca još uvijek drži u Gazi.

Kopirati
Drag cursor here to close