102 Hrvata u Grčkoj

Grlić Radman: Grčke vlasti jamče sigurnost hrvatskih državljana u zatvorima

U Grčkoj su 102 hrvatska državljanina, a Grci jamče njihovu sigurnost.
Vijesti / Svijet | 19. 08. 2023. u 14:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je kako grčke vlasti jamče za sigurnost hrvatskih državljana, koji su završili u zatvorima nakon navijačkih nereda u Ateni.

Tijekom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima na Groblju mira na Bilima kod Mostara, ministar Grlić Radman osvrnuo si i na situaciju hrvatskih državljanina, pripadnika navijačke skupine "Bad Blue Boys", koji su nakon navijačkih nereda u Ateni u kojima je ubijen navijač grčkog AEK-a, završili u pritvorima.

102 državljana u Grčkoj

''Tamo su 102 hrvatska državljanina, to smo već komunicirali ovih dana i premijer RH Andrej Plenković, ministar pravosuđa i uprave RH Ivan Malenica i ja. Mi se brinemo za njihovu sigurnost, u kontaktu smo s premijerom Grčke Kyriakosom Mitsotakisom, ja sa svojim kolegama i kolega Malenica također sa svojim kolegama iz Grčke. Imamo izuzetno dobru suradnju i, naravno, obećanje od grčkih vlasti da će se jamčiti sigurnost hrvatskih državljana'', rekao je Grlić Radman.

Ministar je komentirao i nadolazeći neformalni sastanka regionalnih lidera u Grčkoj.

Podrška BiH

''Idemo u Grčku povodom neformalnog sastanka regionalnih lidera, glavna tema je nastavak procesa europskih integracija zemalja jugoistočne Europe i kontinentalna stabilnost i sigurnost u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu'', izjavio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

Radman se osvrnuo i na pitanje BiH i njezinog puta ka EU, ustvrdivši kako je članstvo BiH u EU hrvatski nacionalni interes.

''Mi od samog početka podržavamo sva nastojanja BiH na tom putu. Također, zaslugom RH je prošle godine BiH dobila kandidacijski status i nadam se da će do kraja godine započeti pristupni pregovori'', zaključio je Grlić Radman.

Kopirati
Drag cursor here to close